Документална изложба „Робувам само на свободата!..“ (от 10 до 24 юни) отбелязва 110 г. от рождението на Стефан Гечев

От 10 до 24 юни в Галерия на открито в парка пред НДК (до кино „Кабана“) е експонирана документалната изложба „Робувам само на свободата!..“, посветена на 110-годишнината от рождението на бележития поет, писател, преводач, драматург, журналист и дипломат Стефан Гечев (1911 – 2000).

Посетителите могат да видят богат подбор от оригинални фотографии, архивни документи, писма, стихотворния и белетристични текстове на Стефан Гечев, събрани в 28 пана на български и на английски език.

На 29 януари 2021 г.  се навършиха 110 години от рождението на Стефан Гечев, роден в Русе през 1911 година. Видял преди повече от век мултикултурното и мултинационалното развитие на съвременния глобален свят, Гечев е работил за изграждането на културни мостове между България и европейските народи. Това е неговото кредо. Той е визионер, който очертава ролята на България в културната, географската и историческата карти на Европа от Златния век до днес. Ето защо е важно не само да си спомним за културното наследство, което той ни завеща, а и да го интегрираме в нашето съвремие като духовен мост към бъдещите поколения.

Автори и съставители на изложбата са Стефан Артамонцев и Румяна Пашалийска, графичното оформление е дело на Стефан Артамонцев, текстовете на английски са преведени от Божидар Бакев, Александър Поплилов и Мила Аврамова.

Изложбата е осъществена с подкрепата на Столична община.

Официалното откриване на изложбата ще се проведе на 13 юни (неделя) от 20:00 до 22:00 ч. в кино „Кабана“. Културното събитие включва: Видео премиера на интервю с Мариус Донкин (актьор и директор на Национален театър “Иван Вазов”), рецитал по стихове на Стефан Гечев от известни български актьори с музикално оформление от Виктория Петкова – пиано, Николай Петков – пиано и Александра Носикова – сопран.

Детайли с творчеството и живота на Стефан Гечев е публикувана на четириезичната културна платформа www.stefangechev.com.

 

09.06.2021