Документален филм за Соня Йончева е направен по Столичната програма „Култура“

Кметът на София Йорданка Фандъкова поздрави световноизвестната българска певица Соня Йончева на световната премиера на документалния филм за нейния живот, която се проведе в зала „Люмиер“.

Соня Йончева е сред най-известните български творци по света. Многобройни са нейните международни признания, награди и престижни роли в световни опери като „Метрополитън“, „Ла Скала“, Кралската опера в Лондон, Мюнхенската опера, Берлинската опера, Виенската опера, Парижката опера и др. Тя е талантлив български творец, но и най-разпознаваемото лице от съвременните творци по света.

Част от филма е и концертът на певицата от юни миналата година в София. Филмът проследява напрегнатото ежедневие на Соня и триумфалното ѝ шествие по най-големите сцени. В снимачна площадка се превръщат хотелската стая, гримьорната, бащината къща, влакът и някои от най-големите оперни театри в света като "Метрополитън", "Ковънт Гардън", "Ла Скала", Щатсопера във Виена. Соня Йончева допуска екипа в един много съкровен свят на нейния живот, семейство, професионални и лични приятелства. Освен самата Соня в продукцията участват още Пласидо Доминго, Антонио Папано, Валерий Гергиев, Масимо Дзанети, Майкъл Фабиано, Томъс Хемпсън, Теменуга Йончева. Определяна от специалисти и критици за певица от ранга на Мария Калас, Соня Йончева е единственият артист в историята на "Метрополитън", който в един сезон участва в три спектакъла, всеки един от които предавани на живо в 2000 кинотеатъра по целия свят.

Режисьор и продуцент на филма е Георги Тошев, оператори са Румен Василев, Иво Стайнов и Николай Барулов, режисьор на монтажа и съсценарист, заедно с Георги Тошев е Ема Константинова.

27.11.2018