Доц. д-р Чобанов: Наша задача е да изучаваме и съхраняваме културното наследство на София

Части от северните укрепителни стени на Сердика откриха археолози от Музея за история на София

"Части от северните крепостни стени на антична Сердика откриха археолози на ул. “Екзарх Йосиф“. В момента се извършва проучване на културно-историческото наследство на ул. “Екзарх Йосиф“ в рамките на частен терен. Сердика е била много здраво укрепена, като системата от укрепителни стени започва да се изгражда още през ӀӀ век. Открит е запазен участък от основната крепостна стена, както и от външната втора крепостна стена, наречена протеихизма, която е изключително добре съхранена, с дължина около 30 м, а височината на места е около 2,5 м." Това каза заместник-кметът на София доц. д-р Тодор Чобанов при проверка на място на археологическите проучвания.

При проучването на обекта са открити: матрица за сечене на монети от времето на император Септимии Север, фигурка на Ерос с факла, патера (релизиозен съд с дръжка, с глава на прасе) и др., които ще бъдат експонирани в Музея за история на София.

Проучванията се ръководят от археолози, а собственикът е задължен да запази и експонира археологическите структури в проект.

С финансиране от Столичната община тази година продължава работата на Неолитното селища в Слатина, където са открити едни от най-големите жилища от неолитния период с квадратура около 300 кв. м. Работи се и по експедицията край софийското с. Мировяне, където се намира една от най-известните римски вили с масивна крепостна стена. Продължава и проучването около Кремиковския манастир – една от светините на Софийската Мала Света гора, който вероятно се датира от 14 – 15 век.

"Това са важни за града обекти, които ни дават картината на живота в древна София от различни епохи. Нашата голяма мисия е да изучаваме и съхраняваме културното наследство на града си" – каза също доц. Чобанов.

За центъра на София на пл. “Св. Неделя“, където са разкрити пластове история от културно-историческото наследство на Сердика, Столичната община провежда международен архитектурен конкурс.

 

 

08.08.2019