До края на април завършва реконструкцията на зона „Големи котки” в столичния зоопарк

Много съм впечатлен от зоопарка в София – което се прави и плановете за неговото развитие. Виждам усилията на Столична община да развива зоологическата градина, което е много важно. Това каза днес представителя на Европейската асоциация на зоопарковете и аквариумите Вим Верберкмус, който е на посещение в столичния зоопарк.
До края на месец април ще бъде завършена реконструкцията на зона „Големи котки“. Основните строително-монтажни дейности са приключени. Това каза днес при проверка заместник-кметът на София по екология Йоана Христова. В момента се извършва външното озеленяване, почистване, оформяне на площите, с които животните получават повече пространство.
Обновяват се местообитания на тигъра, пумата, ягуара и леопарда. Новите площи за обитаване ще бъдат от 3 до 5 пъти по големи, като това се прави в рамките на съществуващия зоопарк. Изграждат се нови метални заграждения, водни площи, стъклени прегради (витрини) и електропастири, нова поливна система, извършена е реконструкция на водопроводната, канализационна и електрическа инсталация. Изграждат се и места за наблюдение на животните и нови местообитания съобразени с особенностите им.
В същото време приключва и работата по разработване на цялостен идеен проект за промяна на визията на зоопарка в съответствие с изискванията на Европейската асоциация на зоопарковете и аквариумите. Проектът ще бъде реализиран на етапи, уточни директорът на зоопарка Добромир Бориславов. Ще бъдат оформени различни зони близки до естествените местообитания на животните.
Фотограф: Гео Калев

 

30.03.2017