До два месеца София с проект за подпомагане на стартиращи компании
Проведе се първата среща на бизнеса "София среща Осло. Осло среща София".
Проектът за създаване на Фонд за стартиращи компании, които работят на територията на София, е на финала си и до два месеца се очаква да бъде внесен доклада за неговото създаване в Столичния общински съвет. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова по време на форум "София среща Осло. Осло среща София", на който се събраха представители  на над 30 компании от София и от Осло, Норвегия.
Фондът ще кандидатства за средства пред Фонда на фондовете, а целта е да спечели проект, чрез който общината ще подкрепи иновативните и стартиращи компании в столицата.
Форумът "София среща Осло. Осло среща София" е организиран от Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции и организацията "Иновация Норвегия". Той е първото от поредицата срещи за намиране на нови пазари и партньорства на софийския бизнес. "Бъдещето е в развитието на зелените политики. Радвам се, че участието на Норвегия, която работи и финансира проекти в областта на зелените индустрии, съвпада с тази наша стратегическа цел. През последните години работим последователно за внедряване на устойчиви политики в секторите транспорт, енергийна ефективност на сградите, отопление, осветление, преработка и управление на отпадъците, както и възстановяване и изграждане на нови паркове.", подчерта кметът. Привличането на инвестиции и подкрепа за бизнеса, който споделя приоритетите и визията за развитие на София като зелен и иновативен град, са основни цели в работата на Столична община. За нас е важен интересът от страна на чужди
инвеститори към София, така и възможността български компании да получат достъп до чуждите пазари, каза също кметът Фандъкова.
През последните години София се утвърди като най-бързо развиващия се град в България и получи много международни признания. Столицата влезе в топ 30 на най-бързо развиващите се градове в класацията на JPMorgan Chase и е на едно от първите места по развитие на БВП в Европа. Това се дължи на инвестициите направени в града, от страна на общината в инфраструктура, на бизнеса и процентът на хората с добро образование, който е изключително голям - 50% от хората в София са с висше образование, и само 3% са с основно и по-ниско образование. Именно образованите млади хора и утвърдените професионалисти привличат инвеститори.
София привлича около половината от инвестициите в страната - до края на 2014 г. градът е привлякал близо 12 млрд. евро чужди инвестиции. За бързото темпо на развитие помогна изключително активната работа на общината за привличане на европейски средства. През последните години една от промените в икономиката е изключително бързото развитие на информационните технологии и делът на ИТ-сектора в икономиката. Според доклада на БАСКОМ - организацията, която обединява компаниите от ИТ-индустрията за 2016 г. приходите от тази индустрия са с 13 % повече от тези през 2015 г.
Работим активно за превръщането на София от дестинация на евтиния бизнес, в място за стабилни инвестиции, каза директорът на СОАПИ Владимир Данаилов.
Венцеслава Янчовска, мениджър на софийския офис на "Иновация Норвегия" предостави информация на присъстващите за възможностите за финансиране на български компании, избрали да се развиват като високотехнологични и иновативни.
По време на посещението си в София норвежката делегация ще посети няколко столични компании. През април предстои посещение на нашия бизнес в Осло.
24.01.2017