Дни на отворените врати в Късноантична вила „Мировяне“

Археологически обект „Късноантична вила и стопански комплекс“ в землището на село Мировяне кани любителите на археологията на Дни на отворените врати на 26 юни от 9:00 ч. до 13:00 ч.

Тази година е седми пореден сезон на археологическо проучване на късноантичната вила край днешното село Мировяне. Времето на първоначалния строеж на сградите е след 378 г., а след 395 г. при вероятна вражеска атака, комплексът е опожарен. След 408 г. част от стопанството е оградено с масивна стена. След 457 г. сградите претърпяват поражения и обитаването на комплекса приключва. През XI – XII в. тук са издигнати жилища с паянтов градеж от преизползвани материали. Вилата представлява производствен център и източник на суровини и земеделска продукция за Античната Сердика (дн. София) и близките селища.

Археологическото проучване се ръководи от научен екип на Националния археологически институт с музей към Българската академия на науките, с ръководител гл. ас. д-р Иво Чолаков и заместник научен ръководител гл. ас. д-р Милена Райчева.

Проектът е финансиран от Програма „Култура“ на Столична община.

Какво да очаквате?

●        Ще можете да станете част от истинско археологическо проучване и да видите как работят археолозите и реставраторите на терен;

●        Ще научите любопитни факти за историята на Античната Сердика и нейната околност (където попада и „нашата“ вила);

●        Ще имате уникалната възможност да разгледате археологически находки преди да станат експонати в музей.

ПРОГРАМА – 26 юни 2021 г.

Представяне на археологическия обект „Късноантична вила и стопански комплекс“ – беседа и разглеждане на разкритите към момента археологически структури и находки на място.

Кога?

На всеки кръгъл час от 9:00 ч.; 10:00 ч.; 11:00 ч. и 12:00 ч.

Как да стигнете до нас?

От София най-удобният подход е през с. Мрамор и после към с. Доброславци. След около 900 м има отбивка и табела „Късноантична вила „Мировяне“. Пътят е черен, но проходим. Подминава се летището за моторни делта- и парапланери, като в края на черния път (след 700 м) се намира археологическият обект. 

GPS координати: 42.7993333, 23.2824444.  Вижте картата.

Какво ще Ви бъде необходимо?

Археологическият обект се намира в открити земеделски площи и е препоръчително да бъдете с удобни затворени обувки и да имате шапка или чадър за слънце.

С цел безопасност се препоръчва носенето на маски от всички посетители. 

Повече информация на https://www.facebook.com/VillaMirovyane/ 

Проектът за Археологическо проучване на обект „Късноантичен стопански комплекс и средновековно селище“ в землището на с. Мировяне, Столична община е финансиран от Програма „Култура“ на Столична община в направление „Историческо наследство и социализация на недвижими културни ценности“.

 

22.06.2021