Дни на японската култура в Столична библиотека

За 32-и път в България се откриват Дните на японската култура с подкрепата на Посолството на Япония в Р. България и клуб "Приятели на Япония в България – Нихон Томоно Кай", в които традиционно участват членове на Сдружение за икебана "Кагецу" и Столична библиотека. Библиотеката на София е постоянен партньор и съорганизатор на различни културни инициативи на Дните на японската култура. Всяка година изложбите на членовете на школата "Кагецу“ се очакват с нетърпение от гражданите и гостите на столицата ни, които в рамките на Дните могат да наблюдават демонстрации по изработване на композиции икебана, където „цветята придобиват човешки вид в икебана“ – по  думите на основателя на школата „Согецу“ Софу Тешигахара.

Тази година в  Дните на японската култура Столична библиотека представя  оригинална експозиция от книги на известни японски автори, както и ценни издания от своите колекции, посветени на историята, обичаите и културата на тази уникална страна.  

Официалното откриване на изложбата „Силата на цветята“ е на 25 септември 2021 г. от 14:00 ч. в Галерия "София" на Столична библиотека при спазване на всички противоепидемични мерки. Веднага след официалното откриване на изложбата присъстващите ще могат да видят и демонстрациите. Изложбата ще продължи до 28 септември т.г.

 

 

 

24.09.2021