Днес се проведе второто класиране за прием на деца в детските градини и ясли в София

Днес се проведе второто класиране за прием на деца в детските градини, самостоятелните детски ясли и подготвителните групи в училищата в София, което се състоя под граждански контрол.

1146 деца са приети на второ класиране. Местата, които остават свободни за трето  класиране, са 2881.

От 30 май започва записването на приетите деца, като срокът е до 17 часа на 3 юни.  

За второ класиране бяха обявени 4027 свободни места. Кандидатствалите деца за  второ класиране са 14 508, като новите кандидатури, направени между първо и второ класиране, са над 1600.
1649 деца от кандидатствалите посещават и към момента детска градина, но желаят да бъдат преместени в друго детско заведение.

Всички некласирани деца на пет и шест години ще бъдат обхванати предвид задължителния характер на предучилищното образование.

Родителите на неприетите деца имат възможност да направят нова подредба на желанията си в зависимост от останалите свободни места след първо и второ класиране. Следващото класиране ще се проведе на 3 юни 2022 г.

В момента се изграждат 20 нови сгради на детски градини и ясли в различни райони на столицата. До края на годината се очаква да приключи строителството на 14 от тях, като ще бъдат разкрити допълнително още над 1100 места за деца в градински групи.

27.05.2022