Днес е Денят на Светите равноапостоли и просветители Кирил и Методий и професионален празник на библиотекарите и информационните работници

 

Столичната библиотека е най-голямата публична библиотека в България с над 65 хиляди читатели и 1 милион тома книги. През последните години благодарение на усилията и професионализма на библиотекарите Столичната библиотека започна процес на дигитализация на книжовното и документално наследство и голяма част от книгите вече могат да се ползват в електронна среда. Изнесените читални, зелени библиотеки, литературни четения и срещи с писатели, които библиотеката организира, са сред любимите събития на столичани. Библиотеката създаде и нови иновативни пространства за цифрови знания и умения за младите хора между 14 и 28-годишна възраст, които са 60% от читателите на библиотеката. Всяка година интересните образователни кампании, културни инициативи и артформати се посещават от близо 500 000 потребители, като голяма част от тях са ученици и студенти. Неотдавна бе създадена и Дигитална лаборатория за млади хора, където  се провеждат изнесени уроци.

Книгите  носят паметта на поколенията и енергията за възраждане и ново начало, а библиотеките и читалищата са храмове на знанието.

Честит празник, уважаеми  библиотекари!

 

11.05.2021