Днес бе пуснат в движение и последният от тридесетте новозакупени тролейбуса в столицата

"Днес бе пуснат в движение и последният от тридесетте новозакупени тролейбуса в столицата. С тях обновяваме на 100 процента тролеите, които са на линия – това каза кметът на София Йорданка Фандъкова. – Старите ще останат в гаражите като резерв, за да може при необходимост да подпомагат  работата на градския транспорт" – уточни още тя.  Доставката на 30-те тролейбуса е част от проекта „Изпълнение на дейности за подобряване качеството на атмосферния въздух в Столична община чрез закупуване и доставка на електрически превозни средства за шосеен транспорт – електрически автобуси и тролейбуси“ по Оперативна програма “Околна среда 2014 – 2020 г.” По същия проект предстои до края на годината да  бъдат доставени и 30 нови електробуса.

Столичният кмет Фандъкова благодари на управляващия орган на Оперативната програма и на Министерството на околната среда за възможността да бъдат доставени в София  нови и екологични превозни средства. 

Новите тролеи са производство на чешката компания „Шкода Електрик“ АД. 

„Усилията на Столичната община са насочени към това повече хора да ползват градския транспорт. За да предпочетат обществения транспорт пред личните си автомобили, за хората е важно да имат нови превозни средства, удобни маршрути и електронни табла" – каза още Фандъкова.  

„Превозните средства са доказали своята надеждност и се надявам пътниците да ги пазят – посочи директорът на "Столичния електротранспорт" Евгени Ганчев. – Тролейбусите са 18-метрови, климитизирани, нископодови. Разполагат с видеонаблюдение, стоп бутон за слизане и звукова сигнализация за незрящи хора. Системата им за автономно придвижване е с акумулаторни батерии и осигурява минимум 5 километра пробег без контактна мрежа " – посочи още Ганчев.

На събитието присъстваха зам.-посланикът на Чешката република в България Петър Вавра и представители на „Шкода Електрик“ АД.

 

 

 

07.07.2021