ДКЦ № 12 вече ползва „зелена енергия“ от фотоволтаична инсталация


ДКЦ № 12 е първото ДКЦ в София, което има изградена върху покрива на основната си сграда фотоволтаична инсталация за производство на електрическа енергия 50 кW.

Произведеното количество "зелена електроенергия" е за собствено ползване на здравното заведение, а излишната енергия ще бъде продавана на Електроразпределителното дружество. 
Изграждането на фотоволтаичната система е финансирано със средства на поликлиниката в размер на 50 000 лв., при спазване на Закона за обществените поръчки. Основен мотив за инвестицията е значителното и непрекъснато увеличение на цената на електроенергията. През изминалата зима сметките за ток на здравното заведение са били месечно около 11 хил. лв., а през това лято достигат до 5 – 6 хил. лв., заяви управителят на ДКЦ № 12 д-р Васил Василев. Според него при тези цени на електроенергията инвестицията във фотоволтаици ще се изплати за период от 3 до 5 години. 

„Предстои монтирането на такава система и на втората база на ДКЦ № 12, която се намира отново в ж.к. "Люлин", на бул. „Проф. д-р Александър Станишев“ № 17. 
"До три – четири седмици се очаква с действаща фотоволтаична система вече да разполага и ДКЦ № 22 в ж.к. "Гео Милев". И там получаваната електроенергия ще е за собствено ползване на здравното заведение, а излишният ток ще се продава" – коментира зам.-кметът на София Дончо Барбалов, който днес беше на проверка в здравното заведение. Той допълни, че общинската Университетска Първа МБАЛ също инвестира в такава система за осигуряване на електроенергия. 

08.07.2022