ДКЦ № 12 ще слага фотоволтаици и на втората си база

 

На предстоящото си заседание в четвъртък Столичният общински съвет ще разгледа предложението „ДКЦ 12" ЕООД да закупи и изгради със собствени средства фотоволтаична система и на втората си база с цел осигуряване на  електроенергия за собствени нужди. Вносители на доклада са общинските съветници д-р Антон Койчев, д-р Веселин Милев и зам.-кметът Дончо Барбалов.

ДКЦ № 12 се намира в ж.к. "Люлин", разполага с две бази и обслужва живеещите в района. Основната първа база на здравното заведение се намира на ул. "Кореняк" № 17, а втората сграда е на бул. „Проф. д-р Александър Станишев“ №17. 

От 1 юли 2021 г. лечебното заведение е на пазара за електроенергия, чрез Българска независима енергийна борса. За период от 6 месеца, увеличението на цената на ползваната електроенергия достигна 70%. В дългосрочен план прогнозните цени са с 50% увеличение спрямо стойността за електроенергията през м. юни 2021 г. 

В търсене на възможности за намаляване на разходите за ток, управителят на ДКЦ № 12 д-р Васил Василев предприе действия за изграждане на собствена фотоволтаична система. На 13 януари т.г., СОС разреши ДКЦ № 12 да инвестира  собствени средства в такава система за основната сграда на ул. „Кореняк“ № 17. 

През март т.г. в Столична община е получено ново заявление от д-р Василев с искане на разрешение за изграждане на фотоволтаична система и във втората база на лечебното заведение – на бул. „Проф. д-р Александър Станишев“ №17. Като мотив е посочена икономическата изгода от стойността на произведения от фотоволтаичните панели ток, който ще се използва за нуждите на лечебното заведение, а излишната енергия ще се отдава в мрежата. Според вноситеилте инвестицията ще се върне във времето като спестени средства от бъдещите сметките за ток. 

Фотоволтаичната система би дала и допълнителна сигурност при евентуални бъдещи увеличения на цената на електроенергията. Дружеството има възможност да закупи материали и оборудване на стойност до 50 000 лева, без ДДС. Към заявлението на управителя на ДКЦ 12 са приложени различни оферти, като в цената са включени развитие и управление на проекта, инсталиране и въвеждане в експлоатация.

Предложението е подкрепено от Постоянната комисия по здравеопазване и социална политика. 

19.04.2022