Директорът на Mузея “Жорж Помпиду” Бернар Блистен и кметът Йорданка Фандъкова обсъдиха възможностите на София да представи българско изкуство в Париж

 

Директорът на Музея за модерно и съвременно изкуство “Жорж Помпиду” Бернар Блистен и главният уредник на Центъра Никола Луичи-Гутников посетиха София. Бернар Блистен и кметът на Столична община Йорданка Фандъкова обсъдиха възможностите на София да представи българско изкуство в Париж. В срещата участва и председателят на постоянната комисия в Столичния общински съвет по култура, образование, наука и културно многообразие Малина Едрева.

Кметът Фандъкова подчерта, че посещението на директора на Музея за съвременно изкуство „Жорж Помпиду” е огромна чест за София. "За нас е много важно да дадем възможност за съвременните български артисти да намерят сцена в Европа и нашето председателство ни даде такава възможност" – заяви също кметът Фандъкова.

Кметът на София Йорданка Фандъкова: „Общата ни цел е творби на български съвременни артисти да бъдат представени в музея “Жорж Помпиду” в Париж, което ще е първата колекция за България. Тази година чрез Столичната програма “Култура” подкрепихме проекти, които дават възможност на български творци да представят свои произведения в Европа и днешното посещение е част от тази програма. Вече сме готови с проекта на Софийския център за съвременно изкуство, който нарекохме „Топлоцентрала” и очаквам до края на годината да започнем изграждането му на мястото на старата топлоцентрала до НДК.”

"Пътуването ни тук в София е проучвателно. С моя колега куратор в центъра искаме да проучим съвременната ситуация с българското творчество и неговата специфика след падането на комунистическия режим" – заяви Бернар Блистен, директор на Център „Жорж Помпиду“. Блистен каза също, че иска да разбере кои са творците, пробудили духовете у нас.

Г-н Блистен каза също, че е поканил Кристо да направи изложба в Център „Жорж Помпиду”. Освен него друг български творец също присъства в центъра. В момента има изложба на Недко Солаков с десет негови рисунки.

Център „Жорж Помпиду“ е създаден през 1977 г. В рамките на Националния музей за модерно изкуство той притежава една от трите най-важни колекции на модерно и съвременно изкуство в света. През него преминават над 7 милиона посетители годишно, което го прави третата най-посещавана институция във Франция. В момента там са изложени 10 творби на българския художник Недко Солаков.

 

03.06.2018