Ден за по-чист въздух

За първа година на 16 ноември 2018 г., по инициатива на Столична община, в България ще се отбележи Ден за по-чист въздух. За участие са поканени училища, институции, представители на бизнеса и граждани.

На 16 ноември 2018 г. администрацията на Столична община се отказва от личните и служебните си автомобили за по-чист въздух. Писма от столичния кмет Йорданка Фандъкова с покана за участие в Деня за по-чист въздух чрез отказ от лични и служебни автомобили, както и чрез различни други инициативи, които имат принос към качеството на въздуха, са изпратени до всички министерства, представители на бизнеса, столични училища и районни администрации на територията на Столична община.

Инициативата се провежда с подкрепата на посолството на Великобритания в България. Идеята за отбелязване на Ден за по-чист въздух идва именно от Великобритания, където този ден се отбелязва всяка година в различни градове.

Целта на Ден за по-чист въздух е да повиши вниманието на гражданите върху мерките, които се взимат както на ниво община и на ниво държава, така и върху тези, които всеки един от нас може да предприеме за по-чист въздух. Денят е избран така, че да бъде максимално близко до предстоящата зима, когато предвид характера на замърсяването на въздуха в София се очакват дни с превишения на ФПЧ.

За повишаване на интереса към инициативата към поканата за участие предлагаме инструментариум с насоки за участие за различните групи, които предоставят допълнителна информация за характера на проблема, целта на Деня за по-чист въздух, възможните инициативи, с които може да се отбележи той.

Инструментариум за работното място

Инструментариум за ученици
 

Участие в кампанията до този момент са заявили министерства, районни администрации, над 100 учебни заведения.
Подкрепа и участие в кампанията са заявили и служителите на:

 

 

 

23.10.2018