Дефибрилатори са поставени в част от най-натоварените станции на метрото

 

"Апарати за спешна помощ при сърдечна аритмия дефибрилатори са поставени в 4 от най-натоварените станции – „Орлов мост“, "НДК", „Сердика“, „Стадион Васил Левски“. Това съобщиха днес председателят на СОС Георги Георгиев, кардиологът проф. д-р Иво Петров. Те, заедно с изпълнителния директор на "Метрополитен" проф. Стоян Братоев, представиха дефибрилатора, инсталиран на метростанция "Орлов мост".

Предвижда се един дефибрилатор да бъде предоставен за използване на общинската аварийна дирекция, като с него ще се правят и обучения. Дефибрилатор вече има и в Столичния инспекторат.

Столичният общински съвет ще вземе решение за закупуването му на сесията в четвъртък.

"Приключи обучението на служители на метрото във всяка от станциите как да работят с дефибрилаторите" – посочи председателят на СОС Георги Георгиев.

По думите на проф. Иво Петров оказването на помощ в първите минути е ключово за живота на хората, получили сърдечен арест. Колкото по-бързо бъде възстановена циркулацията на кислород, толкова по-голям е шансът мозъчната дейност да се възстанови. В случай, че отминат повече от 8 минути без циркулация, дори и да бъде възстановен животът, мозъчната функция е много малко вероятно да бъде възстановена. "Вероятността човек да бъде спасен е 70 процента, ако в рамките на първите минути му бъде оказана помощ с дефибрилация", посочи също проф. Иво Петров.

 

 

28.03.2022