Д-р Тодор Чобанов: Парк „Врана“ е привлякъл над 40 хил. посетители годишно

Д-р Тодор Чобанов: Парк „Врана“ е привлякъл над 40 хил. посетители годишно.

12 зеленоглави патета и 4 керкенеза бяха пуснати на свобода в парка.

За голяма радост на децата с нашите партньори от „Зелени Балкани“ днес пускаме 12 зеленоглави патици, които ще живеят в добре познатото на всички посетители на парка езеро с лилии. Днес бяха пуснати и 4 керкенеза, които са местни птици за София и околностите. Те също ще живеят в парка постоянно.

Паркът „Врана“ вече е туристическа атракция с над 40 хил. посетители годишно. Това каза в парк-музей „Врана“ зам.-кметът на София по направление „Култура, образование, спорт и превенция на зависимости“ доц. д-р Тодор Чобанов.

Паркът „Врана“ е паметник на парковото изкуство, отворен е събота и неделя от 10.00 до 16.00 часа и има екскурзоводи. Директорът на Общинското предприятие „Паркове и градски градини“ Милена Васева посочи, че освен с историческата си стойност паркът е интересен с това, че е над 100 годишен и е една своеобразна ботаническа градина. Паркът е отворен за първи път за посещение от гражданите през 2013 година. Столична община е осигурила автобусна линия номер 505, която води до входа на парка, и тръгва от „Орлов мост“. Във връзка с пускането на патиците на 2 септември входът ще бъде свободен за гражданите“, каза още Васева.

От няколко години Столична община полага системни усилия, за да подържа и възстанови парк Врана. Във втората половина на 20 век той е загубил много от оригиналните си черти. Стъпка по стъпка възстановяваме оригиналния облик на парка и подобряваме средата - засаждаме различни редки видове, каквато е оригиналната идея на този парк, каза също д-р Чобанов. Работим с фондация „Цар Борис III и Царица Йоана“ за отваряне и на самия музей в историческата дворцова сграда, съобщи също зам.-кметът на София Тодор Чобанов.
02.09.2017