Доц. д-р Чобанов: Продължаваме да разкриваме и експонираме уникалното наследство на София

 

"Като част от Сердикийския некропол запазихме и съхранихме на място уникална със своите стенописи гробница от 4 – 5 век, свързана с гробницата на Хонорий. Работа за съхранение на нашите старини продължава. Разкриваме и експонираме уникалното наследство на София." Това каза на 17 септември при представяне на късноантичната гробница, открита до храма „Света София“, заместник-кметът доц. д-р Тодор Чобанов.

В храма „Света София“ пристигнаха мощите на Свещеномъченик Климент, папа Римски, и на Св. мъченик Потит Сердикийски, които бяха дарени от папа Франциск на Българския патриарх Неофит. Мощите бяха приети тържествено в храма, дал името на София, където ще останат.

„Гробницата е една от най-интересните, която беше открита при ремонтните дейности на тротоара. Под краката ни има десетки съоръжения на инженерната инфраструктура. И затова бяхме изправени пред сериозни предизвикателства при експонирането на археологическите структури. Гробницата е със стенописи, близки до тези от гробницата на Хонорий“ – разказа също доц. д-р Чобанов.

В началото на октомври ще започне същинската работа по реставрацията и експонирането на един от най-важните антични обекти в София – късноантичния мавзолей под хълма Лозенец в район "Лозенец" до Южния парк. Мавзолеят ще бъде експониран в паркова среда, а за да се оформи защитен зелен пояс. Завършването на проекта ще позволи да се пристъпи към интегрирането на цялата зона в Южен парк. Общо 930 хил. лева са предвидени по проекта, като част от средствата са осигурени от Програма „Трансгранично сътрудничество България-Сърбия“.

"Подготвихме допълнително археологическо проучване на градинката на хотел "Рила", което подготвяме за следващата година като съвместно между НАИМ при БАН и Регионалния исторически музей – София. Целта е да подготвим ъгловата кула на крепостната стена за експониране в парковата среда на обновената градина и ще настояваме категорично археологическият комплекс под бившия хотел да стане достъпен за граждани" – каза също доц. д-р Чобанов.

17.09.2020