Цветна фигура с първия такт от "Одата на радостта"

Нови рози се засаждат покрай бул."Сливница"

Цветна фигура с петолинието и първите два такта от "Одата на радостта" -химн на Европейския съюз е направена в парка в ж.к."Дружба" до културния дом "Искър". Изписано е и името на града София.

Във фигурата са засадени цветя и зелени храсти като 600 спиреи, 1000 луницера, 700 сенецио, оформена е геопластика от 100 куб. м почва.


"През последните години София става все по цветна и настоящата идея е в подкреп на стремежа за възстановяване и озеленяване на града" каза кметът на София Йорданка Фандъкова.


Фигурата от цветя може да се свърже с предстоящото председателство на България на Съвета на Европейския съюз.
"Тази година увеличихме средствата за поддръжка на зелената система и
районните кметове получиха средства за поддържане на междублокови
пространства и детски площадки. Още 10 млн. лева инвестираме в изграждане и
ремонт на паркове", каза също кметът Фандъкова.

Предстои подписването на договор с избрания изпълнител за изграждане на парк Въртопо в ж.к."Младост 1". Първият етап включва 8 дка ще започне да се изгражда през август. Предвижда се изграждане на алейна мрежа, изграждане на две детски площадки.


Тази година за лятото в София са засадени 480 000 летни цветя като тагетес, салвия, кана, бегония, петуния. Те са с 60 000 повече от засадените миналата година. В града цъфтят 12000 рози, които са засадени миналата есен по булевардите "Владимир Вазов", "Ботевградско шосе", "Цариградско шосе", "България". Нови рози се засаждат покрай бул. Сливница.


Тази пролет над 1000 дървета са засадени и отделно в Лесопарковата част на Западен парк - 3000 дървета.

Фотограф: Гео Калев

14.06.2017