Цочо Бояджиев – поет на м. октомври в Столична библиотека

Новият сезон на поредицата „Поет на месеца“ в Столична библиотека продължава с една изключителна личност. Проф. Цочо Бояджиев е философ, изследовател, преподавател, преводач, поет, фотограф и какво ли не още. В случая обаче ще се фокусираме върху поезията му, с която напоследък той си спечели много нови читатели и почитатели. За професора като поет ще говорят Марин Бодаков и Стоян Асенов, а това ще се случи на 22 октомври 2018 г. (понеделник) от 18:30 ч. в Литературния клуб на Столична библиотека, пл. „Славейков“ № 4. Ще има също авторско четене и разговор с публиката.

Входът е свободен.


КОЙ Е ПРОФ. ЦОЧО БОЯДЖИЕВ

Цочо Бояджиев е роден на 25 септември 1951 година в Троян.

През 1970 завършва Смесена гимназия с преподаване на немски език в Ловеч.

От 1972 до 1976 е студент във Философския факултет на Софийския университет, специалност "Философия" със специализации по психология и българска филология.

От 1977 до 1980 година е аспирант към катедра „История на философията”. През 1980 година защитава дисертация върху модерното немскоезично платонознание.
От 1978 година е асистент, а от 1987 година – доцент по антична и средновековна философия във Философския факултет на Софийския университет.
Хабилитира се през 1987 година.

През 1990 година защитава втори докторат върху понятието за природа в средновековната философия.

От 1992 година е професор по история на философията.

Чел е лекционни курсове по обща история на философията, философия на средновековието и Ренесанса, антична философия, културна антропология на европейското средновековие, както и множество специализирани курсове пред студенти от специалностите философия, психология, педагогика, журналистика, класическа филология и българска филология в Софийския университет, както и в университетите в Пловдив и Велико Търново, в Американския университет в Благоевград, Нов български университет и Първо частно театрално училище.

През 1991 – 1999 години е ръководител на катедрата по история на философията във Философския факултет на Софийския университет.

От 2000 година е директор на Института за средновековна философия и култура, София.

Като стипендиант на фондация „Александър фон Хумболд” е специализирал в Тюбинген (1988/9 и 1993), Кьолн (1998) и Берлин (2003, 2005 и 2007). През 2000 година е пребивавал в Берлинския научен колеж като гост на ректора. През 2001/2 година е специализант в „Колегиум Будапещ”, Унгария, през 2004 – в Американската академия в Рим, а през 2012 – в Цуг, Швейцария.

Участвал е на многобройни международни научни конференции в Австрия (Кирхберг), България (София, Eлена, Гюлечица, Троян), Гърция (Ксанти), Испания (Ескориал), Англия (Бристол), Франция (Поатие), Италия (Флоренция, Пиза, Бари) и Германия (Кьолн, Ерфурт, Хамбург, Хановер) и др.

Съиздател е на поредиците Bibliotheca Christiana и „Семинар 333”; съиздател е на „Архив за средновековна философия и култура”; съиздател е на поредицата Studien und Texte zur Geistesgeschichte des Mittelalters на издателство Brill, Холандия.

Член е на редакционния съвет на списание „Християнство и култура”.

Съосновател е на Европейския висш колеж за антична и средновековна философия (EGSAMP).

Член е на няколко европейски академични институции: Международното Платоново общество, Обществото за изследване на средновековната философия (Лувен), Европейската академия на науките и изкуствата (Виена), Ерфуртската академия на науките, Берлинското научно общество, Приятелския кръг на Томас Институт, Кьолн.

Носител на Големия кръст „Защитник на вярата” на Суверенния малтийски орден.

Номинации за:
- националната награда „Хр. Г. Данов” за превода на „Немски сказания” от Братя Грим – 2012;
- „Будител на годината” на Столична голяма община – 2015;
- наградата на книжарница „Перото” за стихосбирката „Книга на ирониите и опрощенията” – 2016; 
- националната награда „Хр. Г. Данов” за превода на Умберто Еко, „Средновековното мислене” – 2018.

Награди:
- Национална награда „Хр. Г. Данов” за хуманитаристика за превода на т. 1 от „Сума на теологията” от Тома от Аквино – 2004.
- Награда за поезия „Златната метафора” на издателство АБ – 2005.
- Голямата награда за цялостно творчество на портал Култура за 2015 г.
- Награда на Съюза на преводачите за цялата преводаческа дейност – 2014 г.

17.10.2018