Чистим заедно зоната край Панчаревското езеро в събота

Почистване на зоната край езерото в Панчарево инициират кметът на СО – район “Панчарево” Николай Гюров и екипът му на 15 май 2021 г. от 10:00 ч. Датата не е избрана случайно. Тогава се отбелязват Световният ден на климата и Международният ден на семейството. За това от районната администрация призовават жителите на района, партньори и приятели да дойдат със семействата си и да се погрижат за чистотата на зоната край езерото Панчарево.

Зоната около Панчаревското езеро е сред най-предпочитаните от жителите и гостите на столицата за разходки, краткотраен отдих и спорт. Тя привлича с красивата си природа, разнообразните възможности и близостта си до София. Събирането на много граждани в околностите на езерото, особено през уикендите, води до сериозно замърсяване.

Администрация на СО – район “Панчарево” ежедневно се грижи за осигуряване на чиста и красива среда за всички любители на природата като поддържа зелените площи, почиства велоалеята от паднали камъни, алармира отговорните институции за появяващи се нерегламентирани сметища.

За да се превърне, обаче, опазването на природата край езерото в грижа на всеки жител и гост, с акцията на 15 май 2021 г. ще се даде старт на инициативата “Да изчистим район “Панчарево” заедно”. Жителите на десетте села на територията на района са поканени да направят пролетно почистване на градините, домовете и общите пространства пред тях до края на май. Идеята е от акция това да се превърне в ежедневна грижа на всеки.

“С тази инициатива откликваме на много доброволци, които се обърнаха към нас за подкрепа на желанието си да се погрижат за почистване на зоната край езерото. За целта сме създали организация за стриктно спазване на мерките за неразпространение на COVID-19” – обясни кметът на СО – район “Панчарево” Николай Гюров. Той допълни, че с компанията, която отговаря за чистотата в района е договорено навременното извозване на събраните отпадъци. Обособени са 4 пункта, от които ще тръгват групите. Това са Паркингът пред минералната баня, Паркингът срещу Специализираната болница за долекуване и рехабилитация – Панчарево, в с. Кокаляне, Зоната за отдих “Плажа” и Стената откъм с. Герман.

На входните пунктове всеки участник ще получава маска, ръкавици и чували и ще бъде инструктиран относно мерките за безопасност.

Освен жителите и гостите на района са поканени спортните клубове, които тренират в езерото, търговците и всички останали собственици на имоти в зоната.

“Подкрепяме инициативата и винаги се включваме с ентусиазъм. Желанието ни е това да не е еднократна акция, а постоянна кауза” – коментира олимпийската шампионка от Пекин Румяна Нейкова. В инициативата за почистване ще се включат олимпийската шампионка от Монреал в дисциплината двойка скул Светла Оцетова, много от лицата на bTV.

Партньори на инициативата за почистване на зоната край езерото са bTV, Bulphoto. БНР и социално отговорни компании.

                              

12.05.2021