Цикъл „Музикални вторници“ – Концерт на Елена Дикова и Яна Михайлова (15 юни; 19:00 ч.; зала БИАД)


Цикълът от концерти „Музикални вторници“ продължава с един оригинален и интересен концерт, който е включен и във фестивала „Софийски музикални вторници“ на 15 юни от 19:00 ч. в зала БИАД (ул. „Г. С. Раковски“ № 108)

Елена Дикова (пиано) и Яна Михайлова (флейта)

 

Елена Дикова е родена в София. Завършва СМУ “Любомир Пипков”  в класа на проф. Милена Куртева. Дипломира се в Национална музикална академия “Проф. Панчо Владигеров”  в класа на проф. Антон Диков със степен магистър. От 2015 г. е доктор по музикознание и музикално изкуство.

Специализира  в курсове и майсторски класове във Франция при проф. Джей Готлиб, проф. Оливие Гардон и проф. Доминик Мерле. Концертира активно като солист и камерен изпълнител както в България, така и в редица европейски държави като Франция, Австрия, Италия, Чехия, Словакия, Сев. Македония, Унгария и Сингапур. Била е солистка на много български оркестри. Участва в различни музикални фестивали, между които „Софийски музикални седмици“, „Софийско лято“, „АмБъл Фестивал“, „Дни на камерната музика Габрово” и др.   Има записи за Българско национално радио и Балкантон. През 2013 г. издава компактдиск „Произведения за цигулка и пиано от Равел“.

Елена Дикова е доцент в катедра "Пиано" към ТКДФ на НМА „Проф. Панчо Владигеров“ и преподавател по пиано в НМУ “Любомир Пипков”. Била е член на различни журита в международни конкурси за пианисти в София, Прищина, Скопие и Битоля.     


Яна Михайлова  завършва висшето си образование през 2002 г. в НМА. "Проф. Панчо Владигеров" със специалност "Флейта" при проф. Георги Спасов.

През 2008 г. специализира в гр. Есен, Германия, при проф. Рут Легели. Участвала в множество майсторски курсове. Носител на награди от националните конкурси "Млади музикални дарования", "Земята и хората","Френска музика". Яна Михайлова концертира често, както като солист, така и в камерни състави.Занимава се активно със звукозаписна дейност.

От 2002 г. до 2017 г. е артист-оркестрант на Софийска филхармония. От 2017 г. е солист-оркестрант на СО на БНР.   


Програма

К. Ф. Е. Бах (1714 – 1788)
"Хамбургска" соната Wq133 Сол мажор (1786 г. ) за флейта и басо контино
Allegretto
Rondo-Presto

Ф. Шуберт (1797 – 1828)
Интродукция и вариации Trockne Blumen за флейта и пиано (1824 г.)

С. Прокофиев (1891 – 1953)
Соната за флейта и пиано оп. 94 Ре мажор (1943 г.)

Moderato
Scherzo – Presto
Andante
Allegro con brio

11.06.2021