Честит празник, София!

Преди 142 години градът е избран за столица на България

Отбелязваме 142 години от обявяването на София за столица на България. На 3 април (22 март по стар стил) през 1879 г. Учредителното събрание в старопрестолния град Велико Търново избира за столица на Княжество България град София. Предложението е на проф. Марин Дринов. Тогава София има 11 694 жители, 2 училища, 7 църкви. 

Днес столицата на България е различна – милионен град и лидер в икономическото развитие, на който се дължи 43% от брутния вътрешен продукт на България. В града ни са съсредоточени над половината от услугите в страната и сме първи по дял на българското производство. 

В последната година на тежки изпитания, в които ни постави разпространението на Ковид-19, София се показа и като лидер в здравните грижи. С неуморния труд на стотици лекари, медицински сестри и болничен персонал хиляди хора от София и от цяла България получават адекватна здравна помощ. 

На днешния бележит ден в историята на София благодарим на всеки софиянец, който с лично усилия и с личен пример помага за овладяване на епидемията. 

Лидерството на София се дължи на нейните граждани, които със знания, труд и обич създават своя град.

Честит празник на всички, свързани  със София и обикнали я като свой дом. 

 

03.04.2021