Честит празник, София!

 

Фандъкова: Празнувайки вярата, надеждата и любовта, да помним, че техният смисъл е в нашата общност

Преди 1677 години 318 епископи от всички краища на Стария свят се събират в нашия град, тогава Сердика, за да възстановят мира в църквата. Съборът не преминава без раздори и скандали и затова не става Вселенски, но печели името Канонотворчески, защото затвърждава "Символа на вярата" за целия християнски свят и до днес.

30 години по-рано тук император Галерий провъзгласява "Едикта на толерантността", с който отменя преследването на християните и им дава равни права с тези на останалите граждани на Римската империя.

Това са събития, променили хода на историята и вплетени в темелите на града ни.

Единението и равноправието са крайъгълни камъни на нашето разбиране за справедливост и общност.

Днес, когато посрещаме празника на града ни без обичайните тържествени събития, да помним, че голямото тържество е тържеството на нашата заедност.

Историята на града ни показва, че разделението отпада пред стремежа за близост, че себичността е напразна пред желанието за взаимопомощ, че отрицанието е нетрайно пред съзиданието, че историята на днешния ден се пише с мисълта за утре.

Празнувайки вярата, надеждата и любовта, да помним, че техният смисъл е в нашата общност. Това е силата, която устоява на неволите на времето.

Градът ни е пазител на история, която пишем заедно – със свободен избор и с мъдрост.

Скъпи софиянци, бъдете здрави!

Нека вярата, надеждата и любовта бъдат плодовете на нашите усилия!

За да пребъде София!

Честит празник!

Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община

17.09.2020