Честит празник на всички столичани!

Честит празник на всички столичани!

Кметът на София Йорданка Фандъкова поздрави всички граждани на столицата, като им пожела да здраве, да обичаме града си и да пазим традициите.

Пред 138 години София е обявена за столица на България.

На София, изправена пред предизвикателствата на голeми градове, й отива да задава тона, да бъде лидер. Затова днес откриваме първия музей на пчелата – инициативата е на депутата от ЕП Мария Габриел, която има последователни усилия в защита на българското пчеларството и образованието.

На 3 април (22 март по стар стил) през 1879 година Учредителното събрание в старопрестолния Велико Търново избира за столица на Княжество България град София. Предложението е на проф. Марин Дринов – историк, учен и държавник. По данни от 1878 г., София има 11 694 жители, 2 училища, 7 църкви, 10 хана, 120 дюкяна, 62 механи, 19 фурни и 3 306 къщи, а общата й площ е 2,84 кв. км.

В „Географското единство на българските земи” проф. Иван Батаклиев пише: „Положението на българските земи е важно за тяхното единство с това, че те са концентрично наредени около Софийската област. Макар че геометричният център на България се намира в западната част на Горна Тракия, към Пазарджик, Софийската област заема централно обединително място. През тази област минават главните централни пътища в България, които са такива и на Балканския полуостров; именно през нея минава диагоналният път за Цариград. Но през София минава и главният меридианен път в България по долините на Искър и Струма. ... Ненапразно София е избрана за столица, главен съобщителен възел и културен център на България, и сполучливо изпъква като главно обединително средище на българските земи. Поради всичко това София заслужава, заедно със своята област, да се смята като обособена българска земя сред другите български земи...”

По повод празника в Градската градина пред Народен театър „Иван Вазов” концерт изнесе Софийския духов оркестър.

Столична община организира ФОТОГРАФСКА ИЗЛОЖБА „СОФИЯ В ЧЕТИРИ СЕЗОНА”, с неин автор е Елина Нинова. Изложбата ще бъде от 3 – 16 април 2017 г. в Галерия на открито на Столична община в Градската градина. Изложбата обръща поглед към живите елементи в София – природата и хората през четирите сезона на годината. Авторката остава вярна на стремежа си да търси и показва красивото, което ни заобикаля, а по различни причини често остава незабелязано.

 

03.04.2017