Честит Ден на българското кино!

„Поздравявам българската филмова общност с професионалния празник. През последните години вие печелите международно признание, достигайки високи световни отличия, с което прославяте София и България. Пожелавам ви да сте здрави и вдъхновени в пътя на творчеството, с което да продължавате да ни радвате и да ни карате да се гордеем” – каза кметът на София Йорданка Фандъкова по повод отбелязването на Деня на българското кино.

Честването на Деня на българското кино е част от Календара на културните събития на Столичната община.

София е Творчески град на киното на ЮНЕСКО. Градът ни носи тази престижна титла от 2014 г. Това е огромно постижение за филмовата индустрия и за нашия град, чийто най-голям потенциал са образованите, креативни и умни хора.

София е пример за развитие на филмовата индустрия, която има забележителен принос към икономиката на града. На територията на столицата са разположени най-големите студия в България за филмово производство. Тук живеят, творят и се развиват много от професионалистите в бранша. София е домакин на световноизвестни филмови фестивали като „София филм фест”, „Киномания” и др.

Визията за София като творчески град на киното е утвърждаване на града като водещ център на филмовата индустрия в Европа. Филмовата индустрия в София е втора (след софтуера и видео игрите) по прираст на добавена стойност за последните осем години. Това показват данните на изследването на Обсерватория по икономика на културата. Изкуствата, културните и творческите индустрии, културното наследство и културният туризъм са на 4-то място по добавена стойност в икономиката на София с 8,5%. Филмовата индустрия в София показва развитие, като в този сектор са ангажини над 800 организации.

През последните години чрез Столичната програма „Култура” и чрез филмовата комисия са подкрепени близо 90 филмови проекта. Само за миналата година са 12 документални и игрални филма. Сред тях са филмите „Соня Йончева – пътят на една дива” за световноизвестната оперна прима, „Пет минути София – градът”, „Какъв цвят е този свят”. Подкрепихме и филмите „Смартфонът беглец”, „Дъвка за балончета”, „Вездесъщият” и др.

По повод навършването на 80 години от рождението на Невена Коканова организирахме изложба с фотоси, която открихме в Галерията на открито в Градската градина.

През 2018 г. българското кино спечели множество международни награди, участия в конкурсни програми. Филмът „Ага“ на Милко Лазаров беше селектиран да закрие 68-то издание на Берлинале и спечели голямата награда „Златна роза“ във Варна. Копродукцията с българско участие „Не ме докосвай“ на Адина Пинтилие получи „Златна мечка“ в Берлин, копродукцията „Дивата круша“ на Нури Билге Джейлан беше част от конкурсната програма на фестивала в Кан. „Ирина“ на Надежда Косева беше селектиран във Варшава и спечели множество отличия. Новият документален филм на Тонислав Христов „Тайният живот на Вера“ ще се състезава в престижния конкурс на фестивала в Сънданс.

В чест на празника Националният филмов център в партньорство със Столичната община и Националния дворец на културата организира прожекции на български филми в пет софийски киносалона – „Одеон“, „Дом на киното“, „Люмиер-Лидл“, G8, "Евросинема", както и във ФКЦ – Варна и Lucky Дом на киното – Пловдив. Зрителите ще имат възможност да видят новия филм на Костадин Бонев „Далеч от брега“, семейния „Смарт Коледа“, боксофис хитовете „Възвишение“ и „Дъвка за балончета“, носителя на голямата награда „Златна роза“ за 2017 г. „Вездесъщият“ и много други. Билетите ще са на специалната цена от 5 лв. Медийни партньори на събитието са БНТ, NOVA, operationkino.netkinoto.bg

13.01.2019