Център по природо-математически науки откриха в 18-то СУ „Уйлям Гладстон“

В 18-то СУ "Уйлям Гладстон“  беше открит Център по природо-математически науки "Акад. Георги Наджаков". Името на центъра не е избрано случайно – акад. Георги Наджаков е създател на Физическия институт към БАН и е възпитаник на 18-то училище.

В центъра са оборудвани според последните съвременни изисквания експериментални и дигитални лаборатории по "Физика", "Роботика и ЗD моделиране", "Химия и опазване на околната среда", "Биология и здравно образование" и по "Приложна математика и програмиране". Центърът е реализиран с  230 000 лева от бюджета на 18-то училище, с 200 000 лева от фондацията "Америка за България" по програмата "Училища на бъдещето" и около 23 000 лева, събрани от благотворителни инициативи, организирани от учениците и от Обществения съвет на училището.

На откриването на центъра присъстваха министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, посланикът на САЩ Н.Пр. Ерик Рубин и посланикът на Южна Корея Н.ПР. Шин Бунам, кметът на район „Възраждане“ Савина Савова, началникът на Регионалното управление на образованието в София Ваня Кастрева, председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева, бившият вицепрезидент Маргарита Попова, президентът на фондацията "Америка за България" г-жа Нанси Шилър и много гости и приятели на 18-то училище.

Всички гости имаха възможност да присъстват на демонстрации на български и английски език на интерактивни и интердисциплинарни модули по природни науки на тема "Движение", представени от учениците и преподавателите на 18-то училище.

04.05.2018