Буферният паркинг при метростанция "Стадион "Васил Левски" отворен за граждани

Новият буферен паркинг на метростанция „Стадион "Васил Левски“ вече е отворен за автомобили. Той се стопанисва от "Център за градска мобилност" и беше ремонтиран и предаден в срок за експлоатация от фирма „Калистратов груп“. 

Паркингът разполага със 193 паркоместа, разположени на три нива. На всяко от нивата има по една зала за автомобили с газови уредби. На 1. ниво има и 4 зарядни станции за електромобили. Както в останалите три буферни паркинга, които се стопанисват от ЦГМ, гражданите ще могат да се възползват от преференциалните условия на услугата „Паркирай и пътувай“, чиято цел е облекчаване на трафика в централната градска част, като оставят автомобилите си на паркинга. По този начин стимулираме използването на метрото и се редуцират вредните емисии във въздуха на столицата.

Услугите, предлагани за паркиране във всички буферни паркинги на ЦГМ, са бонус към редовните пътници с предплатени карти, които паркират безплатно в рамките на работното време на метрото. Извън услугата „Паркирай и пътувай“, за оставен на паркинга автомобил се заплаща 1 лев за час.

Предстои ЦГМ да изгради и други паркинги, обясниха днес по време на откриването ресорните директори от ЦГМ Пламен Църноречки и Румяна Милова, както и председателят на Съвета на директорите Никола Рогачев. На откриването на буферния паркинг присъства и зам.-кметът по транспорта в Столична община Дончо Барбалов.

В ж.к. "Надежда 1", на ул. "Хан Кубрат", ще се изгражда наземен паркинг на площ 4 315 кв. м и със 151 паркоместа. За него вече е изготвен проект и документация. Подземен паркинг ще има и при Централна жп гара в район "Възраждане". Той ще е с площ 3 870 кв. м  и 76 паркоместа. За този обект в момента се подготвя документацията за обявяване на обществена поръчка.

Подземен паркинг ще се изгражда и на бул. "Сливница“ в район „Люлин“, който ще е с площ 9 685 кв. м за 262 паркоместа. Предстои възлагане на изработване на идеен проект за завършване на този паркинг.

С решение на Столичния общински съвет от миналата година ЦГМ стопанисва и поддържа 4 буферни паркинга.  Те са на метростанция ”Джеймс Баучер” с 577 паркоместа, два паркинга на метростанция „Бели Дунав” с общо 467 места и на метростанция ”Цариградско шосе” с 1253 места. Средната запълняемост на паркингите е 75%, като повечето от клиентите ползват услугата „Паркирай и пътувай“. Най-голяма е запълняемостта на паркинг „Бели Дунав", която в някои часове на деня достига 100%. На паркинг „Джеймс Баучър“ запълняемостта е 80%, а на „Цариградско шосе“ е 50%.

 

 

24.10.2019