Боршош: Заставаме зад каузата на Фондация "РеСтарт" за създаване на Център за възстановяване на хората с онкологични заболявания

 

„Заставаме зад каузата на Фондация "РеСтарт" за създаване на Център за физическо и психическо възстановяване на хората с онкологични заболявания“ – обяви заместник-кметът на Столична община Мирослав Боршош.

Петър Стойчев, Тервел Пулев, Мария Петрова, Златните момичета, Тереза Маринова, Невяна Владинова, Владимир Николов и Александър Николов са малка част от известните шампиони, които дариха спортни артикули с колекционерска стойност, за да заработи първият по рода си спортен център за онкоболни, в който преминалите през диагнозата ще могат в защитена среда и под грижите на опитни специалисти да се съсредоточат върху физическото и психическото си възстановяване. Три имена стоят зад Фондация „РеСтарт“. Основател е Ива Филипова, която преди повече от 7 години чува диагнозата РМЖ. 7 години по-късно Ива не просто побеждава болестта, а е вдъхновение и помага на много онкоболни със специална възстановителна програма с гама от фитнес упражнения. Сертифицира дейността си в Канада от CANFITPRO (Canadian Fitness Professionals) и C.E.T.I (Cancer Exercises Training Institute) като BCRBS (Breast Cancer Recovery BOSU Specialist) и днес е единственият квалифициран специалист в България.

Искрен Зографски е от семейство на знатни лекари, артисти и политици от времето на царска България. Самият той е поет, успешен консултант по недвижима собственост, увлича се по изкуството и споделя същата съдба като тази на Ива. Третият член на Фондацията е обичната актриса Стефания Колева, която е и дипломиран арттерапевт.

“Тримата мускетари“ казват, че имат нужда от помощта на цялото общество, за да направят център от ново поколение за терапии за душата и тялото.

На 22 октомври от 11:00 ч., на откритата сцена на VOX POPULI в "Княжеска градина", ще бъде даден официален старт на благотворителен търг „Рe: МИСИЯ НОВ ЖИВОТ“. За всеки предоставен предмет от звездните участници ще може да се наддава онлайн – от 22.10.2022 г. до 23.11.2022 г., в страницата на Фондацията във фейсбук – FB/ReStartFndn. 

Част от артикулите са топка за снукър от Рони О’ Съливан, специално подписан екземпляр от романа "Остайница" на писателката Рене Карабаш, който очаква и своята екранизация, картини от Иван Яхнаджиев, рисувани с деца и др.

Зад каузата застават още: Румяна Нейкова, Ивет Лалова, Ансамбълът по художествена гимнастика, Евгения Раданова, Георги Глушков, Армен Назарян, Таня Богомилова, Йорданка Благоева, Стойка Кръстева, Елица Василева-Атанасиевич, Български футболен съюз – ПФК “Левски”, ПФК ЦСКА – София, ПФК “Славия”, ПФК “Локомотив 1929” София, Дом на киното и други.

Инициативата е подкрепена от Столична община и се реализира в партньорство със Студио за документален театър VOX POPULI.

 

19.10.2022