Боршош: Стимулираме младите хора да откриват решения за бъдещето

"Стимулираме младите хора да откриват решения за бъдещето и им помагаме да ги превърнат в реалност" – така описа накратко заместник-кметът на София по направление култура и образование Мирослав Боршош „Академия за ВИЗИОНЕРИ“ на Столична община.

"Академията" е пилотна инициатива на местната власт, която стартира в началото на годината с безплатни менторски сесии на утвърдени експерти в различни тематични области. Участници са над 50 младежи на възраст от 15 до 29 г., чиито иновативни идеи Столична община подкрепя.

Интерактивна изложба с инсталации, кратки разкази, хайку и туитър поезия, фотографии, видеа, авторски визуални проекти, вдъхновени от първия фантастичен разказ в българската литература “Последният ден на ХХ век”, написан преди 122 г. от Вазов, ще почете годишнината от смъртта на писателя. Създадените произведения, в рамките на конкурси, част от проекта “Nickname В@ЗОВ“, ще бъдат представени на 22 септември от 10 до 16:30 ч. в Tabaco garden bar на ул. "Московска" 6А (на гърба на Националната галерия), след което – запечатани в „капсула на времето“ и предоставени на Столична община. Капсулата ще се съхранява в Регионалния исторически музей и ще бъде отворена на 31.12.2100 г. , последният ден на XXI век.

„Само по поезия“ е вторият проект в направление „Изкуство, култура, образование и наука“ на "Академията", с ментори Светлана Ломева и Любов Костова, който превръща задължителната учебна литература във вълнуваща за младите. Късометражни филми по избрани произведения и подкасти към тях, засягащи теми и проблеми от литературните творби, актуални и важни днес, ще бъдат представени на 22 септември от 18:00 ч. в литературен клуб „Перото“ в НДК.

Биореактори за по-чист въздух и дигитална карта на чешмите в столицата са предложенията за по-зелена София на проектите – финалисти в направление „Екология и градска среда“, с ментори арх. Любо Георгиев и Елица Панайотова.

На 25 септември в Софийската лаборатория за иновации ще бъдат сглобени 20 биореактора с микроводорасли. Младежите от „VODORASLO2” ще демонстрират как за не повече от 40 лв. всеки бил могъл да създаде средство за пречистване на въздуха за помещение от 20 кв. м. До края на септември ще бъдат сглобени и инсталирани в столични училища още 80 биореактора.

Решение за намаляване употребата на пластмаса намира вторият проект от направление „Екология и градска среда“ Stolichna H2О". На 25 септември ще бъде актуализирана дигитална карта на чешмите в София, която улеснява достъпа на гражданите до питейна вода и  допринася за ограничаване използването на пластмасови бутилки. Всеки желаещ би могъл да се включи в маркирането на чешмите, отбелязвайки тяхното обективно състояние с помощта на онлайн формуляр. Доброволците ще получат награди и грамота за участие от заместник-кмета на София, Мирослав Боршош.

Освен демонстрация по сглобяване на биореактори и доброволческа акция по регистриране на чешмите в София, младежите от направление „Екология и градска среда“ са подготвили интересна програма за целия съботен ден, включваща стендъп комедия, дискусии с експерти, презентации. Началният час е 11, а мястото – Софийка лаборатория за иновации, ул. "Сердика" № 1, ет. 3. Подробна информация за проектите, програмата и начините за записване е публикувана на официалния електронен портал на София – www.sofia.bg

 

 

 

16.09.2021