Болница "Шейново" с проект за недоносени бебета

В сътрудничество с Франкфурт общинската болница предвижда разработване на медицинска грижи за новороденото при домашни условия, обучения на родителите как да отгледат детето

Общинската АГ болница "Шейново" ще си партнира с диаконията на Франкфурт, Германия в изпълнението на проект за грижа за недоносени бебета. Проектът се нарича "Ранен старт живот". Това стана ясно на среща между кмета на София Йорданка Фандъкова и директора на болница "Шейново" д-р Румен Велев и представители на диаконията Франкфурт - д-р Михаел Фразе, Зигфрид Унглауб и Кармен Лауер.

Диаконията Франкфурт се развива социална и здравна дейност в грижа за семейства и техните деца. Проектът, който ще изпълняват съвместно с болница "Шейново" и включва обучение на акушерки има два аспекта. Единият е осигуряване на правилна медицинска грижи и помощ за новороденото при домашни условия, обучения на родителите и близките за това, как да се грижат за новроденото и какво да следят в неговото развитие. Вторият аспект е грижа, ориентирана към семейството, което означава съобразяване с емоционалните и социални нужди на семейството. Същевременно на всеки етап от проекта, ако бебето има нужда от специализирана медицинска помощ, то ще бъде насочвано своевременно за такава, като при желание семейството ще бъде придружавано от социалния работник.

По-рано родените бебета са твърде малки и организмът им е прекалено незрял, за да оцелеят сами, без за тях да се полагат специални грижи. В световен мащаб всяка година се раждат над 15 милиона недоносени бебета, което съответства на повече от 1 на 10 от всички раждания. През последните 20 години честотата на преждевременните раждания се увеличава процентно в повечето страни. В България също всяко 10 новородено е недоносено.

Въпреки всичко това, когато за недоносените се полагат адекватни грижи и родителите и медицинският персонал обединяват усилията си, все по-голям процент от тези деца оцеляват и порастват здрави и неувредени. Широкото разпространение на качествени медицински услуги и стремежът към повишаване на качеството на грижата за тези деца може да спаси техния живот и да предотврати увреждания.

Столична община инвестира през 2015г. в модернизиране на родилна зала в болница "Шейново", както и в закупуването на ново оборудване.

 

 

26.04.2017