Близо 3 милиона лева в подкрепа на киното в София за 5 години

С 2 894 000 лева Столичната община е подкрепила филмовата индустрия в града през последните 5 години, откакто София бе обявена от ЮНЕСКО за творчески град на киното. Само за последната година са подкрепени шестте най-големи кинофестивала и създаването на 13 филма. Сред тях са пълнометражният документален филм за „Нова Генерация“, филмът „Изкушението Павел Койчев“ на режисьора Владимир Люцканов, документалната лента „Музика от крайните квартали“, посветена на историята на българския хип-хоп и „Соня Йончева – пътят на една дива“ на журналиста Георги Тошев. 

Традиционно общината подкрепя международния „София филм фест“, "София Мийтингс" и "София Индипендънт Филм Фестивал", документалния кинофестивал „В двореца“, „Киномания“, „Синелибри“, както и новите инициативи „Срещи на младото европейско кино“ и прожекции на открито в междублоковите пространства на 10 столични квартала, обединени под името „Блок Кино“.  

Артистичен вариант на този своеобразен отчет ще бъде видян  за пръв път от публиката тази вечер в кино „Люмиер“ в рамките на "София филм фест". Кратката анимация, която представя подкрепата на София към киното, е създадена от художничката Розалина Буркова, агенция „Реформа“ и продуцентската къща „Компот колектив“ със специалното участие на актрисата Снежина Петрова. Премиерата на клипа ще съвпадне с награждаването на знаменития режисьор, носител на "Оскар" – Биле Аугуст от кмета на София Йорданка Фандъкова.

Филмовите проекти, подкрепени от Столична община през 2018 година, са:  

  "5 минути София – Градът" на "Камен Во Студио"
  "Какъв цвят е този свят" на "Б ПЛЮС ФИЛМ"
  "Госпожа Несъгласие" на "ФУЛ МУУН УЛФ"
  Документален филм "Нова Генерация Завинаги" на "Мач Пойнт Продакшънс"
  "Изкушението Павел Койчев" на "Вип Медиа Филм"
  "Соня Йончева – пътят на една дива" на "Арто плюс"
  "Кестени" на Фондация "Ромски свят – 21 век"
  "Музика от крайните квартали" на "Зуум Продъкшън Къмпани"
  "Падение и спасение" на "НОУ БЛИНК"
  "Екшън" на "Инкомс Проджект"
  "Ръце на крадец, сърце на музикант" на "Лема Филм"
  "Патрулки" на "Арго Филм"
  "Сцени, отпаднали от живота на една актриса" на "Гала Филм" 

 

 

 

12.03.2019