Близо 20 открити сцени и над 50 пространства за култура на открито представят богати и разнообразни културни събития в София

От началото на годината са се провели над 350 събития

 

"Столична община подкрепя творците, културните оператори и създава условия за реализиране на творчески идеи и проекти. Осигуряваме финансиране в размер на 4,5 млн. лв. по различни програми и предоставяме подкрепа за реализиране на проекти в сферата на културата в София. Особено важна цел, след времето на пандемията, е създаването на пространства за култура на открито. Около 20 открити сцени и над 50 пространства на открито, включително и в малките населени места на София, осигуряват достъп до култура."

Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова на среща с културните оператори и творци и организациите в сферата на културата, които са бенефициенти по Програма „Култура“ и Календара на културните събития.

Срещата се проведе в новоизградения Регионален център за съвременни изкуства „Топлоцентрала“ в присъствието на зам.-кмета по култура Мирослав Боршош.

"Пространствата на открито са особен фокус в нашата работа, защото това помага за създаването на нови публики" – подчерта кметът Фандъкова.

„Благодаря ви, че сте тук! Радвам се, че можем да се съберем след двете години на тежка криза и изолация. Уверявам ви, че в наше лице имате истински партньори, хора, които познават и разбират това, което правите за културата в нашия град“ – каза зам.-кметът Мирослав Боршош.

"Радвам се, че след две години пандемия отново се срещаме" – посочи също кметът Фандъкова. Тя благодари на творците, затова че са подготвили своите проекти, които създават културния продукт на София богат и разнообразен, способен да отговори на високите изисквания на софиянци и гостите на столицата.

"В културния сектор има много предизвикателства, особено във времето на пандемия, когато културната сфера бе сред най-засегнатите. Столична община успя да защити финансирането и в годините на пандемията, макар и по-малки успяхме да създадем и нови програми, по които да бъдат подготвени проекти" – заяви столичният кмет.

Фандъкова благодари и на зам.-кмета Боршош и дирекция „Култура“, както и на Комисията по образование, култура, наука и културно многообразие към СОС, с председател Малина Едрева.

По СПК – 125 проекта, които са минали през оценката на комисии от външни есперти във всяко направление. След това се утвърждават от Творческия съвет на програмата, който включва външни експерти и общински съветници.

 

Това лято ще се проведат разнообразни събития на откритите сцени и места за култура на открито. Някои от тях са:

 

„Павилион VOX POPULI“ (нова открита сцена)в "Княжеската градина", до паметника на Съветската армия – събития от юли до октомври – представления на Вокс Попули, вечерни и дневни представления на външни организации, видео прожекции, документални и интерактивни проекти, театрални и киноработилници за деца за документален театър, уъркшопи, ателие за драматургично писане.

 

Парк-театър „Борисова градина“ в "Борисовата градина" – програмата за този сезон стартира през май и ще продължи до октомври. Основно се представят театрални спектакли, има концерти, детски събития. Ежедневна е програмата.

1 юли, 21:00 часа е представлението на "Свободно падащи истории" от Мария Касимова-Моасе.

2 юли – Асен Блатечки, Ненчо Илчев, Мария Сапунджиева и Кристина Янева в спектакъла "Вечеря с приятели"

9 юли – концерт на "Четиримата италиански тенори" под съпровода на Симфониета – Враца.
 

Sofia Summer Fest В Южен парк – 2, зад музея „Земята и хората“ – от 1 юли до 30 септември

Начало ще даде Street Food Fest на 1 юли, а на 2 юли ще се проведе Азиатски фестивал „Съкровища от Изтока“, който ще представи културата на 12 държави – Индонезия, Виетнам, Индия, Иран, Камбоджа, Монголия, Обединени Арабски Емирства, Пакистан, Палестина, Република Корея, Филипини и Япония.
През юли зрителите ще могат да видят Cinga Manga Funk, „Пощенска кутия за мръсни приказки“, концерти на братя Аргирови, Детския радио хор, Теодосий Спасов, Белослава, Иво Димчев, Керана и Космонавтите, спектаклите „Бум – Бум“ с Мишо Билалов, „Министър на щастието“ с Оля Малинова, „На къс повод“ с Ненчо Балабанов и Алекс Раева и много други.

Опера в парка – Опера в парка" – предстои в парка на Военната академия – юли и август, на езерото "Панчарево" – юли, август – до 4 септември

Оркестърът на двореца Шьонбрун – Виена ще имат за първи път концерт под открито небе в София. Галавечерта е посветена на творчеството на австрийската музикална династия Щраус. Концертът ще се проведе на 8 август от 20:30 ч. на площад "Св. Александър Невски". В продължение на два часа и половина 24 музиканти и двама солисти ще потопят публиката в музикалния свят на фамилия Щраус. 

Лятната естрада в "Борисовата градина" – десетки събития от Календара и по СП "Култура" се провеждат на сцената. Тази неделя мина инициативата "Един Джаз ден" на Училище за певци "Д Старс" , подкрепена по Програма "Култура", която предложи целодневна програма с концерти и музикални работилници, които срещнаха талантливи млади музиканти с някои от най-известните имена от българската джаз сцена.

"Со Фест" – току-що премина петото издание на фестивала на сцената на кино "Кабана". Четири тематични музикално-театрални вечери и три дни с ателиета за деца, благотворителни каузи, базар отново събраха столичани и гостите на града.

„Нов театър“ – НДК ще представи на открита сцена Софийски театрални джаз вечери „Под звездите“, реализирани с подкрепата на Столична община – Лятна програма. На 5, 8 и 9 юли ще видим и чуем различни погледи към джазовото творчество, което със своята артистичност и импровизация намира любопитна среща с театралното изкуство. 

"Фестивал на Музикалния театър" – предстои второто издание на фестивала в парка на Военната академия от 24 юни – 17 юли. Откриването е на 24 юни с концертно изпълнения на "Фантомът на операта", на 26 юни предстои "Една вечер с хитовете на Бродуей" и т.н. Освен тази програма, през юни, юли и септември Музикалният театър отново играе любимите музикални приказки на децата в кино „Кабана” в парка пред НДК – проект "Летни приказки с Музикалния театър". 

Международен фолклорен фестивал "Витоша" – 26 издание – 11 – 17 юли – на открити сцени в "Борисова градина", "Павлово", "Княжево", район "Витоша" вкл. в село Владая, село Марчаево, Драгалевци и др.

Лятно кино – София на сдружение "Кинематограф Медия" – показва най-новите късометражни филми безплатно в парковите и междублоковите пространства в крайните квартали на София, "Младост 4", "Студентски град", район "Витоша", "Люлин", село Требич, Мърчаево, "Павлово", Владая и др.
Единадесетото издание на Фестивала за градска култура A to JazZ ще се проведе от 1 до 3 юли в „Южен парк“ – 2.

"София Лайв Фестивал" от 23 до 26 юни на открита сцена "Арена София" – Колодрума в "Борисовата градина".

New Kids from the Block: изкуство на открито със собствена сцена – Платформата New Kids from the Block е инициатива на Street Chefs и фондация „Арт Бюро”, реализирана с подкрепата на Столична община – Програма "Култура", която предостави възможност на млади независими артисти да покажат своето изкуство в непринудена обстановка на открито, без бариерите и конвенцията на театралните и концертни зали. На ул. “Алабин” № 39 се реализирани музикални и театрални събития на професионални артисти, непрофесионални творци – танцови студия, групи за импротеатър, графити артисти, музикални школи. Програмата включва също така и представяния на книги, уъркшопи на открито и др. Започнаха на 19 май, днес – 21 май – ще се проведе специален уъркшоп на Пламен Андреев, а на 22 май гостува театрално-танцова школа „Чекмедже”.

 

 

 

 

22.06.2022