БИСТРИШКИТЕ БАБИ – Архаичният шопски двуглас – принос към европейските културни ценности (изложба)

БИСТРИШКИТЕ БАБИ

Архаичният шопски двуглас – принос към европейските културни ценности (изложба)
29 март – 22 април

Регионалният исторически музей – София е домакин на изложба, посветена на групата на "Бистришките баби". Тя се открива на 29 март 2018 г. (четвъртък) от 12:00 ч. в зала "Инфоцентър" на Музея.

Най-новата временна експозиция в Регионалния исторически музей – София е посветена на групата на "Бистришките баби". Те изпълняват локален репертоар, като някои от песните са много старинни, емблематични за София и Софийския регион. Изложбата представя локалния контекст, в който старинният двуглас е съхранен, водещи певици през годините, както и интереса към групата в международен план.

Групата е сформирана като ''Бистришки баби'' през 1946 г. Специалистите определят начина на пеене като полифония. Този тип музициране се поставя в полето на неписмените култури и води началото си от предхристиянската епоха. Репертоарът на групата наброява над 300 песни.

Исторически погледнато в с. Бистрица по семейна традиция пеенето е сред най-важните компоненти от обучението на девойките.

През 2005 г. ЮНЕСКО разпознава "Бистришките баби" като шедьовър на устното и нематериалното културно наследство. През 2008-а вписва шедьовъра в световната представителна листа на нематериалното културно наследство.

Изложбата се осъществява по проект Архаичният шопски двуглас – ценен принос към културните ценности на съвременна Европа. "Бистришките баби", финансиран по Програма "Култура" на Столична община – 2018.

Експозицията, посветена на групата на "Бистришките баби" в Регионалния исторически музей – София, се открива на 29 март 2018 г. (четвъртък) от 12:00 ч. в зала "Инфоцентър". Тя ще бъде в Музея до 22 април 2018 г.

28.03.2018