БИСТРИШКИТЕ БАБИ

БИСТРИШКИТЕ БАБИ

Архаичният шопски двуглас – принос към европейските културни ценности


(концерт)


РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – СОФИЯ е домакин на концерт на групата на "Бистришките баби". Той е на 19 април 2018 г. (четвъртък) от 17:00 ч. в Централното фоайе на Музея (адрес: пл. "Бански" 1).

Групата изпълнява локален репертоар, като някои от песните са много старинни, емблематични за София и Софийския регион. Тя е сформирана като ''Бистришки баби'' през 1946 г. Специалистите определят начина на пеене като полифония. Този тип музициране се поставя в полето на неписмените култури и води началото си от предхристиянската епоха. Репертоарът на групата наброява над 300 песни.

Исторически погледнато в с. Бистрица по семейна традиция пеенето е сред най-важните компоненти от обучението на девойките.

През 2005 г. ЮНЕСКО разпознава "Бистришките баби" като шедьовър на устното и нематериалното културно наследство. През 2008 вписва шедьовъра в световната представителна листа на нематериалното културно наследство.

Същевременно, в Регионалния исторически музей – София има и изложба, представяща групата на "Бистришките баби". Тя разказва за локалния контекст, в който старинният двуглас е съхранен, за водещи певици през годините, както и за интереса към групата в международен план.

Концертът и изложбата се осъществяват по проект "Архаичният шопски двуглас – ценен принос към културните ценности на съвременна Европа. Бистришките баби", финансиран по програма "Култура" на Столична община – 2018.

Концертът на групата на "Бистришките баби" в Регионалния исторически музей – София е на 19 април 2018 г. (четвъртък) от 17:00 ч. в Централното фоайе. 

Изложбата може да бъде разгледана до 22 април 2018 г. (неделя). 

17.04.2018