Билева: Над 330 снегопочистващи машини са предвидени за зимно почистване на София

"Над 330 машини, снегопочистваща техника, е предвидена за зимния сезон за почистването на София. Приключват проверките за готовността на всички ангажирани с дейността фирми, които отговарят за зимното почистване на територията на столицата." Това заяви зам.-кметът по екология на София Десислава Билева, която провери готовността на почистващите фирми за началото на зимния сезон.

Проверени са всички фирми – цялата техника е на място, осигурени са и нужните реагенти за почистване. Разполагаме с над 330 снегорина за почистване на София, включително и 78 броя малогабаритна техника, която да се ползва за дейността във вътрешнокварталните улици. Налични са и нужните количества смеси за обработки.

За обработките на планинските пътища „Бояна – Златните мостове“ и „Драгалевци – Алеко“ се използва само пясък.

При прогноза за снеговалеж два часа преди това снегорините трябва да са на 68 точки, местостоянки, на различни места в града и трябва да бъдат в готовност да започнат да чистят.

Съгласно изискванията спирките на градския транспорт, подходите към подлези и метростанции, е необходимо да бъдат почистени до 07:30 ч. За всеки брой непочистена спирка санкцията е 2000 лв. Специализираната техника за зимно почистване отговаря на екологични стандарти ЕВРО 6. Екипите на Столичен инспекторат извършват контрол на работата по почистване.

 

 

 

25.10.2021