SOFIA URBAN CHALLENGE – Първата система за споделено ползване на електрически велосипеди в София

SOFIA URBAN CHALLENGE
ПЪРВАТА СИСТЕМА ЗА СПОДЕЛЕНО ПОЛЗВАНЕ НА ЕЛЕКТРИЧЕСКИ ВЕЛОСИПЕДИ В СОФИЯ


Съвместната инициатива на “Зелена София” и "Клийнтех България" e пилотен проект за споделено ползване на електрически велосипеди на стартиращата българска компания "Елджои Байкс" (Eljoy Bikes).

Най-старият природен парк на Балканите – Пророден парк "Витоша", е и първата дестинация, където всеки ще може да се възползва от новата услуга.

От средата на юли тази година пред Националния исторически музей ще бъде инсталирана стойка за 10 електрически велосипеда, с които всеки ще може да се качи до "Алеко", "Златните мостове" или "Тихия кът".

Цел на проекта е да стимулира промяна в нагласите на българите за преминаване към екологични и здравословни методи на придвижване, намаляване трафика на коли към Витоша, както и тестване на нуждите и отношението на потребителите към самата система.

Ползвателите на услугата ще имат възможността да се посветят на един нов тип изживяване в планината и да се любуват на природата, докато спортуват с удоволствие. Услугата е за всеки, който има желание да опита и може да кара колело.

Резервацията на електрическите велосипеди ще става през специално предназначена апликация. Визията на партньорите на проекта е да разширяват системата с повече локации за достъп до планината, както и на други места в София и в други градове с възможност за веловръзка между самите тях.

Проектът се реализира с подкрепата на:
Столична община;
“Зелена София” към Асоциация за развитие на София;
"Клийнтех България" – мрежата за устойчив бизнес и еко иновации;
Climate-KIC – най-голямото публично частно партньорство в ЕС за борба с климатичните промени;
ElJoy Bikes – стартиращата компания, която е част от Акселераторската програма на "Клийнтех България" и Climate-KIC;
ElDrive, които осигуряват електрическото захранване, станция за зареждане на електромобили и SPARK зона;
Национален исторически музей, който предоставя интернет и достъп до експозициите на промоционални цени за ползвателите на електрическите колела;
Природен парк “Витоша”, който ще предоставя информация за събитията на територията на парка през този сезон и популяризира достъпа до планината без коли;
"Роо Брандс" ООД и "Загорка" АД ще предоставят сурови биодесерти и освежаващи безалкохолни напитки по време на официалното откриване.


С настоящия проект Столичната община започва още една инициатива – създаването на Living Lab за проекти, технологии и иновации в областта на чистия транспорт, екологични решения и устойчиво градско развитие. Целта е територията на града да стане отворена лаборатория за разработване и прилагане на иновативни и технологични решения в партньорство с бизнеса и стартиращите компании и гражданите. Възможността за развитие на продукти и услуги директно в градска среда е ключов фактор за повишаване на иновативния потенциал на София. Градските лаборатории допринасят за повишаване на конкурентноспособността на компаниите, като същевременно дават достъп до изцяло нови, качествени услуги и продукти за гражданите.

06.07.2018