Библиотеката на София на 91 години – А1 подарява на Столична библиотека интерактивно студио

На 24 октомври 2019 г. Столична библиотека навършва 91 години от създаването си. По този повод тя предлага на всички софиянци и гости на столицата да станат част от следните събития:

• Интерактивно студио

Алтернативно пространство за неформално образование и знания, където книгите и четенето се съчетават с нови активности и игри.  В студиото децата ще могат с 3D очила да се разхождат из музеи, галерии и исторически места; да слушат концерти и да посещават детски театрални постановки; да рисуват и да създават 3D анимации; имат интернет достъп до Scratch програмиране и програми за проектиране на обекти и създаване на „продукти“ от поколението Digital native (цифровите аборигени), което познава света предимно през интернет и не може да живее без мрежата. Студиото е подходящо да лица от 7- до 15-годишна възраст, а 3D очилата – над 12-годишна възраст. Старт на събитието ще даде госпожа Деница Сачева – заместник-министър на образованието.

24.10.2019 г., 12:00 ч., Детски център


• Поетичен листопад на площада

Музикално-поетична вечер с участието на известни български поети и музиканти като: Калин Терзийски, Бойко Ламбовски, Мирела Иванова, Пламен Дойнов, Марин Бодаков, Иван Бороджиев – саксофон, Иван Христов – кавал и Петър Чухов – китара. Присъстващите ще станат свидетели на вълнуващо визуално преживяване – зрелищно светлинно шоу.

23 октомври, 18:00 ч., пл. „П. Р. Славейков“ 4


• „Непоказвани оригинали от Румен Скорчев“

Графики на проф. Румен Скорчев от фонда на Столична библиотека. Ще бъдат представени  15  картини от  цикъла с илюстрации по произведения на А. С. Пушкин, създаден през 1981 г.  и „Родопчанка“, рисувана през 1962 г. още докато художникът е студент в Художествената академия, която е дарение от съпругата му Ели Скорчева.

23.10. – 1.11.2019 г., Детски център


„Непоказвани издания от личните библиотеки на видни личности“

Изложбата ще представи книги с автографи от личните библиотеки на Константин Стоилов, Кирил Христов, Петко Тихолов, Васил Пундев… и непоказваните, получени през последната година, дарения като: Константин Иречек „История на българите“, първо издание на немски език, което излиза едновременно и на чешки, „Веда словена“ на Стефан Веркович, т. 2, първо издание. Екземплярът е специално подвързан и надписан за д-р К. Стоилов, Братя Миладинови „Български народни песни“, първо издание, 1861 г., Загреб, списание „Читалище“, издание на българското читалище в Цариград, година първа, 1870, дипломата на К. Стоилов от Хайделберг и др. На събитието ще присъства правнукът на Константин Стоилов – Константин Чипев.

24.10.2019 г., 11:30 ч., Мраморно фоайе – партер

 

От Дигиталния център предлагат безплатно копиране и сканиране до 5 страници.

Столичната библиотека ще награди своя 57-хиляден читател!

Секторите и филиалите на Столична библиотека ще посрещнат софиянци със свои програми.

24 октомври ще бъде Ден на отворените врати и всички желаещи ще получат безплатни едногодишни читателски карти.

22.10.2019