Банковите карти стават и „умен“ превозен документ, пътуваме за максимум 4 лева цял ден

От 1 септември, три и повече пътувания с банкова карта в наземния градски транспорт ще се таксуват за общо 4 лева. Това съобщиха от Център за градска мобилност.

Услугата се пуска за първи път в България и превръща банковата карта не само в умен превозен документ, но и в един от най-изгодните начини за пътуване с обществения транспорт в столицата. Първите две таксувания ще са на редовната цена за еднократно пътуване – по 1.60 лева, но от третото пътуване, системата ще отчита само до стойността за еднодневна карта – 4 лева, независимо дали сме пътували с три, пет или десет превозни средства от наземния транспорт. Системата сама следи броя пътувания, необходимо е пътникът само да се валидира на устройството до вратата на превозното средство. Трябва да се използва една и съща платежна карта, за едно лице и в рамките на един и същи ден. Таксуването на пътуването се извършва автоматично на следващия ден.

От стартирането на пътуванията с банкови карти в наземен транспорт през месец май, вече много столичани се възползват от удобната и иновативна услуга. В системата са регистрирани над 176 693 таксувания с банкови карти, направени чрез пластика, телефон или смарт часовник. За последните четири месеца общо валидациите със старите, новите София „Сити Карт“, или с платежни карти и смарт устройства, са 1 186 033. От тях 623 594 са в автобуси, 361 163 – в трамваи, а 201 276 – в тролейбуси. Те са част от новата интегрирана система за таксуване в градския транспорт в София. 

01.09.2021