Балет "Арабеск" открива сезона със спектакъл "Нощите" на световноизвестния хореограф Анжелен Прелжокаж

Проектът „Танцът и времето“ е финансиран по програма „Култура“ на Столична община и се осъществява с подкрепата на Френския институт в България.

Премиерни представления: 15.11., 23.11. и 05.12.2018 г.

Музикален театър "Стефан Македонски"

АНЖЕЛЕН ПРЕЛЖОКАЖ, едно от най-големите имена на съвременната танцова сцена, ще бъде представен от БАЛЕТ АРАБЕСК с фрагмент от спектакъла му "Нощите"/LES NUITS – премиерата е на 15 ноември, на сцената на Музикалния театър "Стефан Македонски" от 19.00 ч.

Това е среща с най-високото ниво на танцовата мисъл, с един чувствителен съвременен майстор на танца, който за пръв път работи с българска трупа. "Нощите" на Анжелен Прелжокаж е спектакъл, в който диалогът между Изтока и Запада заема ключова позиция.

Той e съвременна чувствено-еротична интерпретация на Приказки от 1001 нощ (Arabien Nights), в която Шехерезада е представена като "една от най-ранните феминисти на Изтока" според определението на Прелжокаж.

"Има толкова сексуалност и еротика в тези приказки, които исках да използвам в моята работа – казва хореографът. – Искам да изследвам източните култури, където телата стават символи – калиграфия на чувства и настроения. Все още има мистика и омайване в Изтока, което афектира нашето колективно подсъзнание."

Целта на Прелжокаж е да използва танца, за да илюстрира чувствените аспекти на арабската култура. Той използва идеализирани и мистични концепции за Близкия изток в западната култура на 19-ти век. Визията на сцените може да предизвика асоциации с картините на Делакроа и Енгр.

Хореографията ще бъде представена с оригиналните костюми и декор, които ще бъдат специално доставени от Франция.

Спектакълът „Нощите“ е създаден от френския хореограф Анджелин Прелючай, за да отбележи годината на Марсилия за Европейска столица на културата през 2013 г.

Прелжокаж е събрал екип от създатели с корени в Северна Африка – Azzedine Alaïa, моден дизайнер, Наташа Атлас – певец и композитор и Сами Бишай – композитор на вокали и електронна музика, известни като "cross-over" музиканти, съчетаващи арабска и западна музика.

Критиците по целия свят са признали балета на Анжелен Прелжокаж, наричайки го очарователен и съблазнителен. Постановката е представяна в САЩ, включително сезон в Линкълн Център в Ню Йорк, в Израел, Африка и редица европейски държави.

Спектакълът „Нощите“ не е подходящ за деца под 12-годишна възраст.

В програмата под общото заглавие ТАНЦЪТ И ВРЕМЕТО са включени още:

СВОБОДНО РАЗПОЛОЖЕНИ МИСЛИ 

Музика Нилс Фрам, Ламберт, Сократис      

Синопулос Квартет, Макс Рихтер

Хореография – Аршак Галумян, Германия

Сценография – Никола Налбантов

Костюми  – Яна Саленко

Репетитор – Олеся Пантикина

ДВОЙСТВЕНОСТ

Музика – Астор Пиацола

Хореография – Лиз Лий (Великобритания)

и танцьорите на Балет „Арабеск“

Костюми – Цветанка Петкова-Стойнова

Репетитор – Олеся Пантикина

КАПКА В ОКЕАНА

Музика – Добринка Табакова

Хореография – Антъни Мидълтън (Великобритания)

Костюми –  Яна Двроецка

Репетитор – Олеся Пантикина

 

Проектът „Танцът и времето“ е финансиран по програма „Култура“ на Столична община и се осъществява с подкрепата на Френския институт в България.

*** 

АНЖЕЛЕН ПРЕЛЖОКАЖ е дете на албански католици, роден е в Париж и живее във Франция през целия си живот.

Започва своя път като класически танцьор, след което продължава обучението си в студиото за съвременен танц на Karin Weahner, ученичка на германската легенда Mary Wigman,  а през 1980 г. заминава за Ню Йорк, където работи с  Zena Rommet и  Merce Cunningham. През 1984 г. в Париж създава своя собствена компания и поставя свои собствени хореографии, с които светът го признава за изключителен талант в областта на съвременния танц.

Анжелен Прелжокаж създава близо 50 творби на кръстопът между съвременна музика, визуални изкуства и литература. които сега са част от репертоара на много престижни институции (Ла Скала в Милано, балет в Ню Йорк, Щатс балет Берлин,  национален балет на операта в Париж и др.).

Като режисьор Прелжокаж е създал късометражни филми (Le postier, Idées noires) и няколко пълнометражни, сред които Un trait d'union и Annonciation (1992 и 2003), за които е удостоен с голямата награда за филмово изкуство Grand Prix du Film d'Art през 2003 г.; получава Първа награда Vidéo-Danse на Пражкия видео фестивал през 1993 г.

Анжелен Прелжкожа е носител на множество награди, сред които Grand Prix National de la Danse на Министерство на културата, Франция, през 1992 г.; Benois de la danse за Le Parc през 1995 г.; Bessie Award за Annonsiation през 1997 г.;  Les Victoires de la musique за Ромео и Жулиета през 1997 г.; Globe de Cristal за Снежанка през 2009 г. Той е Officier des Arts et des Lettres и Chevalier de la Légion d'honneur и през май 2006 г. е назначен за Officier de l’ordre du Mérite. През 2014 г. получава  наградата Samuel H. Scripps/American Dance Festival for Lifetime Achievement.         

 

 

 

 

 

 

14.11.2018