Български отбори спечелиха Международен хакатон за прогнозиране замърсяването на въздуха

На 16 април в Sofia Lab се състоя финалът на Международния хакатон Datathlon. Над 140 участници се включиха в двудневното състезание, което се проведе на четири места в света: София, Бангалор (Индия), Джайпур (Индия) и Бейрут (Ливан), както и онлайн. До финала достигнаха 6 отбора, два от които от Ливан и четири от България.

Финалната тройка беше представена изцяло от български екипи: отбор Хамелион, Wonder Gang и отбор Финикс.

Проект "Зелена София” на Столична община и Асоциация за развитие на София бяха основни спонсори на инициативата. Предизвикателството, което те поставиха пред участниците, беше идентифициране на различните фактори за замърсяването на въздуха в София и взаимовръзките между тях. Работата по казуса е естествено надграждане на тази от предишното издание на Datathon през 2018, когато беше изготвен модел за 24-часова прогноза на замърсяването. Целта на задачата е да се постигне усъвършенстван подход за проучване на различните зависимости, корелации и фактори, които определят замърсяването на въздуха. Това е една от стъпките към цялостния подход към подобряване на качеството на въздуха в София. Представител на “Зелена София” поздрави от името на кмета на София младите участници за техния труд и добрите резултати като отбеляза, че тяхната енергия, въвлеченост и умения са важен ресурс за града.

Наградените в състезанието ще имат възможност да покажат уменията си на Международния фестивал за технологии WEBIT, който ще се проведе на 13 – 15 май.

Oрганизатори на събитието са Data Science Society, а Telelink, Визия за София и Denkstatt България партнираха на Асоциация за развитие на София и “Зелена София” в определяне на предизвикателството за участниците в хакатона.

Общинската лаборатория за иновации Sofia Lab е създадена по проект „Разкриване потенциала на младите хора за бизнес и социални иновации в Дунавския регион” (NewGenerationSkills). 

 

 

18.04.2019