Българска литература зазвучава на площад "Славейков" за 24 май

Класически и съвременни произведения от аудио- библиотеката на Storytel ще са част от специалната мултимедийна инсталация в центъра на София

Българската литература заживява отново на емблематичния площад “Славейков”. Мултимедийната инсталация на Storytel „Звукът на българската литература“ е създадена специално за 24 май и ще представи любими произведения на съвременни български автори и незабравими класици. Всеки минувач на площада ще може да ги преживее по нов начин с гласовете на любими лица от културната сцена като Юлиян Вергов, Койна Русева, Георги Господинов и много други.

Сред подбраните аудиооткъси от българска проза и поезия, които ще зазвучат на площада, са такива от вечните Иван Вазов, Пенчо Славейков, Димитър Димов, Димчо Дебелянов, Пейо Яворов, Христо Смирненски, Никола Вапцаров, Блага Димитрова. Селектирани от богатата аудиобиблиотека на Storytel с български заглавия, съвременните автори Георги Господинов, Виргиния Захариева, Илиян Любомиров, Димана Йорданова, Елена Алексиева, Людмила Филипова и Катерина Хапсали ще могат също да бъдат чути в сърцето на София.

Инсталацията е посветена на съвременните начини да се докосваме до книжовността чрез възможностите, които дава дигиталната трансформация. Благодарение на съвременните технологии, освен чрез книгите, вече носим литературата и на няколко клика разстояние в джоба си и можем да се наслаждаваме на вълнуващи истории навсякъде и по всяко време. Аудиокнигите дават на съвременния човек повече време за литература и когато пътува или е зает с други ежедневни дейности. Това обяснява и сериозната тенденция в покачването на консумация на аудиосъдържание в световен мащаб и у нас.

Проектът се реализира в партньорство със Столичната община по инициатива на Storytel – една от най-големите стрийминг компании в света, предлагащи абонаментни услуги за аудио- и електронни книги, с каталог за слушане и четене от над 500 000 заглавия в световен мащаб. Storytel работи с български автори и издатели от 2018 г. и до момента има над 2000 аудиокниги и заглавия на български, развивайки още една възможност българската литература да стига до читателите си лесно и удобно.

 

 

20.05.2021