Автоматични дефибрилатори ще бъдат поставени в пет метростанции в София

Пет автоматични външни дефибрилатора, монтирани в специални шкафове, ще бъдат поставени на метростанциите с най-голям пътникопоток, а един дефибрилатор ще бъде предоставен за нуждите на столичната дирекция "Аварийна помощ и превенция". По този начин апаратите ще могат да се използват при внезапен сърдечен арест и да помагат за спасяването на човешки животи. Председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев, заедно със зам.-председателя Иво Петров, представиха идеята за закупуването на апаратите, а окончателното решение ще вземе Градският парламент на предстоящото си заседание в четвъртък.

„Надявам се най-късно през февруари да е приключило оборудването на станциите, както и обучението на служители на метрото как да работят с дефибрилаторите“ – обясни председателят на СОС Георги Георгиев. Той допълни, че "240 хиляди души дневно ползват метрото, а достъпът на линейка до метростанциите е по-труден. Сред станции, в които ще има дефибрилатори, са тези при Софийския университет, „Сердика“, в район "Люлин", МС "Витоша", НДК.  Стойността на шестте дефибрилатора, заедно със шкафовете за тях, е 40 хил. лв. с ДДС – поясни шефът на СОС.

Зам.-председателят на съвета проф. Иво Петров посочи, че това е отдавнашна мечта на Дружеството на кардиолозите в България. „Най-малко 4000 българи загиват поради внезапна сърдечна смърт. Това е една ужасяваща картина, а по данни на "Метрополитен" между 10 и 12 души годишно загиват от внезапна смърт в метрото. 70% е вероятността човек да бъде спасен, ако в рамките на първите минути му бъде оказана помощ с дефибрилация“ – коментира още проф. Петров и  допълни, че многократно са се увеличили случаите на сърдечни проблеми след прекарана инфекция с COVID-19.

Според специалиста подвижните дефибрилатори са абсолютно безопасни и могат да бъдат употребявани от непрофесионалисти в областта на медицината и здравеопазването, тъй като софтуерът определя дали трябва да се направи електрически разряд или не, тоест, уредът не може да бъде използван неправомерно. Проф. Петров благодари на общинските съветници в СОС за единодушната подкрепа за развитието на този пилотен проект в бъдеще.

13.12.2021