Фандъкова пред Асоциацията на училищата по обществено здраве: Общината изпълнява три програми за превенция и грижа за здравето на хората

 

"Столична община финансира три програми, които имат за цел превенция и грижа за здравето на хората. Това са Донорска програма "Инвитро"; Програма за профилактични прегледи за рак на гърдата и Програма за очни прегледи на децата от първи клас в общинските училища." Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова, която взе участие в откриването на Годишната среща на членовете на Асоциацията на училищата по обществено здраве в европейския регион, която се провежда в София.

"Създадохме Общинска програма за инвитро с донорски яйцеклетки през 2015 г. заедно с фондация "Майки за донорство" и "Искам бебе". До момента по нея са родени 30 бебета – 12 момичета и 18 момчета. Благодарим на донорите, жените майки, които даряват и допринасят, за да се роди радостта в семействата" – каза кметът Фандъкова. От тази година е увеличено финансирането за семействата, като всяка двойка може да извършва по две процедури и изследвания, финансирани от Столичната община.

Тази година е подновена и Програмата за профилактичните прегледи за рак на млечната жлеза. Една Програма, която започна през 2015 г. по идея на кмета на Столична община. Тази година са включени за прегледи учителките в училища и детски градини.

Програмата за безплатни очни прегледи на деца от първи клас от общинските училища ще бъде реализирана с лекари, определени от Българското дружество по детска офталмология, невроофталмология и офталмогенетика и Очната клиника на "Александровска болница". При изпълнение на Програмата преди пандемията бяха направени безплатни очни прегледи на повече от 5 000 деца в предучилищна възраст.

"В изпълнението на тези програми участват общински болници, държавни и частни болници. Това са програми, които имат устойчиво значение върху здравето на хората. За мен като кмет качеството на живот и здравето на хората са ключови. Подготовката на специалистите по обществено здраве, управленските кадри, както и всички медицински специалисти, е много важна" – посочи също кметът.

Общинското здравеопазване има своето място в системата на здравните грижи в София. Столична община отговаря за общинското здравеопазване. Това са четири многопрофилни болници, двадесет и четири Диагностично-консултативни центъра, две АГ болници, Онкологична болница и Медицински центрове.
 

14.10.2022