Асистент за съдействие на хора в моторна инвалидна количка

За ползването й е необходимо желаещият минимум един час преди пристигането си на перона на съответната метростанция и да се обади на телефон (02) 921 21 00

„Метрополитен” ЕАД въвежда новата услуга с асистент за съдействие на хора в моторна инвалидна количка, който да оказва съдействие при качване и слизане на пътници от влака на перона на метростанциите.
Услугата ще е активна от 8:30 ч. до 17:00 ч. в делнични дни. За ползването й е необходимо желаещият минимум един час преди пристигането си на перона на съответната метростанция и да се обади на телефон (02) 921 21 00, за да съобщи на асистента за точния час и място, на което ще му е нужно съдействие. След като окаже необходимата помощ при качване във влака, служителя на „Метрополитен” ще придружи пътника до метростанцията, цел на придвижването му, и ще помогне със слизането от влака. 
Специално за по-лесното използване на метрото от хората с увреждания са предвидени на всяка станция на метрото асансьори и лица, които ще съдействат с подвижните рампи качването във влака на тези лица. Метрото на София има достъпност, като са изградени асансьори на всички метростанции. Общо са изградени 165 асаньора и 140 ескалатора. Проф.Стоян Братоев посочи, че, ако се наложи, броят на асистентите ще бъде увеличен.
Метрото вече е достъпно и за хора с инвалидни колички, включително и на моторни такива, каза омбудсманът Мая Маноловация. По думите ѝ инициативата е станала факт благодарение на добрата координация между институциите като омбудсман, Столична община, Столичния „Метрополитен", Института за модерна политика и много неправителствени организации. 
С новата услуга достъпът до влака на метрото вече е решен, каза Петър Кичашки. 
Столична община има обща стратегия за достъпност, каза Албена Атанасова, заместник-кмет на София по направление социални дейности. Г-жа Атанасова тества новата подвижна рамка за облекчаване при качването във влака на метрото от станция „Сердика“ две. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

09.06.2017