Архитекти от Франция и България представиха проекти за обновяване на историческия 143-ти квартал

Млади архитекти от България и Франция предлагат да се обнови исторически квартал в район "Възраждане" с модернизирано училище и нов образователен културен център

Проф. Жан-Пол Мидан, научен директор на Национално висше училище по архитектура Париж – Белвил. Обновяването на училището и създаването на нов културен център до 10 години ще променят централния исторически квартал.
Обновяването на бившето 13-то ОУ на ул. "Кирил и Методий", създаването на нов образователен културен център като притегателно място за комуникация, творчество, иновации и инициативи за хората, запазване на връзката с търговските пространства на Женския пазар и прилагане на доказано успешни френски модели са основният акцент в предложенията на младите архитекти от България и Франция, които в продължение на 10 дни работиха заедно в архитектурен пленер за съхраняване и обновяване на 143-ти квартал в район "Възраждане" – СО.
 Научният директор на Национално висше училище по архитектура Париж – Белвил проф. Жан-Пол Мидан е убеден, че предложението на неговите и българските студенти за модернизиране на училището и създаването на нов образователен и културен център в квартала до 10 години ще променят централния исторически район. Той акцентира и на необходимостта да се съхранят  историческите сгради и да се обновят колоритните вътрешни дворове, за да се запази духа на Стара София.
Младите архитекти представиха предложенията си за опазване, обновяване и развитие на историческия 143 квартал пред кмета на София Йорданка Фандъкова, главния архитект на София Здравко Здравков, кмета на район "Възраждане" – Савина Савова, председателя на Постоянната комисия по образование, култура, наука и културно многообразие Малина Едрева, председателя на Постоянната комисия по устройство на територията, архитектура, достъпна среда и жилищна политика на СОС Силвия Христова, общински съветници, заместник-кметовете на район "Възраждане" арх. Николай Диков и Татяна Димитрова, арх. Свободна Вранчева и представители на екипа от Сдружение "Възраждане 2016", представители на Инициативния комитет "Възраждане – Женски пазар" и експерти от СО в "Къща за визия на София".
 Българо-френският архитектурен пленер се проведе в София от 25 октомври до 3 ноември 2017 г. и е продължение на работата на СО, СОС и район "Възраждане" за опазване и развитие на централната историческа зона на София като част от дейностите в изпълнение на Меморандума за сътрудничество, подписан през 2015 г. от кмета на София Йорданка Фандъкова и кмета на 3-ти арондисман на Париж – "Маре". Пленерът се организира от район "Възраждане" в партньорство със Сдружение "Възраждане 2016" със съдействието на Столична община и Столичен общински съвет. В продължение на 10 дни екип от 10 френски архитекти/студенти от Национално висше училище по архитектура Париж – Белвил (ENSDPB) –  "Следдипломната квалификация по архитектура и наследство" работиха със 7 български студенти от УАСГ и заедно изследваха историческия квартал 143-ти в район "Възраждане" – СО.
 Българо-френският архитектурен пленер е продължение от поредица проекти, които Столична община и район "Възраждане" реализират за прилагане на политиките за съвременното развитие на София и търсенето на нов подход за опазване и управление на територията, обвързан  с живота на хората, съобразен със системата за изготвяне на планове и проекти и социално значимата функция на културно-историческото наследство.

 

03.11.2017