Алея на птиците има вече и в "Княз-Борисовата градина"

Една от най-посещаваните алеи в парк „Княз-Борисова градина“, която свързва стадион „В. Левски“ с бул. „П. К. Яворов“ и разделя парка от лесопарковата му част, вече е обособена като Алея на птиците. Изборът ѝ е съобразен с естествените навици на пернатите. В близост до алеята са разположени 5 табели, които разказват за най-характерните и най-любопитните навици на птиците, обитаващи парка. Предстои броят на табелите да бъде увеличен, така че информацията да обхване всички пернати.
„Тази инициатива е част от кампанията за отбелязване на „135 години парк „Княз-Борисова градина“. Паркът е изключително богат на видове и брой птици и за нас е много важно да покажем това на посетителите. Стилът на табелите е с повече изображения и по-малко текст, за да може информацията да е едновременно интересна и лесна за възприемане. Стартираме с 5 табели, като плановете са броят им да нарасне, така че постепенно да обхванем всички видове, които могат да бъдат срещнати тук.“ Това каза по време на откриването зам.-кметът по екология в СО Йоана Христова.
Откриването на Алеята на птиците беше отбелязано с работилница за деца, посветена на птиците, в която с помощта на експертите от Българското дружество за защита на птиците, децата бяха обучени как да си направят хранилка за птици и как да разпознават най-типичните обитатели на парка.

 

 

16.10.2017