800 деца са прегледани до момента по инициативата „Усмихнати очи“

Кметът на София Йорданка Фандъкова се срещна с д-р Александър Оскар, председател на Организацията на евреите в България „Шалом", с изпълнителния директорът на УМБАЛ „Александровска“ доц. д-р Константин Ангелов и с изпълнителния директор на Първа МБАЛ  проф. д-р Цветомир Димитров.

По време на срещата бе обсъдена възможността за разширяване на сътрудничеството в сферата на здравеопазването между Столичната община, организацията на евреите в България „Шалом“  и двете болници.

"До момента 800 деца от детските градини на София са прегледани в инициативата „Усмихнати очи“ от лекарите на "Александровска" болница."  Това сподели доц. д-р Константин Ангелов. Децата, при които е установен проблем, са насочени към кабинетите в здравното заведение и е предприето лечение. Пилотният проект стартира на 2 април и ще продължи до края на май. Предвижда се  да бъдат прегледани общо 2000 деца от столични детски градини. Партньори на инициативата са УМБАЛ „Александровска“, Организацията на евреите в България „Шалом“, Лайнс Клуб София „Св. Иван Рилски“, Национална мрежа за децата и най-голямата верига специализирани детски оптики в страната.   

Поради големия интерес от страна на родителите бе решено инициативата да продължи и през следващата година, като ще бъдат включени деца от всички общински градини. При съгласие от страна на родителите специалисти ще прегледат всички деца на възраст между 4 и 6 години.

Столичната община, организация на евреите в България „Шалом“, "Александровска" болница и Първа градска болница ще организират и профилактични прегледи от различни специалисти на възрастните хора от домовете в столицата.

По повод на Песах д-р Александър Оскар донесе на столичния кмет маца и кашерно вино.

18.04.2019