7 деца се родиха от инвитро програмата на Столична община

Седем бебета – 5 момчета и 2 момичета, заченати инвитро, се родиха за по-малко от 2 години, след старта на донорската програма на Столична община за подпомагане на жени с репродуктивни проблеми. Тя  е  създадена съвместно с организациите "Майки за донорството" и "Искам бебе" и стартира през втората половина на 2015 г.  Първото бебе, Самуил, се появи на 24 октомври 2016 г., а седмото, Константин, проплака за пръв път преди дни, на 21 август. 

Столична община отпуска средства за инвитро процедури с донорски яйцеклетки, за които не е предвидено финансиране от Центъра за асистирана репродукция към здравното министерство. По общинската програма могат да кандидатстват жени до 50-годишна възраст, докато по линия на МЗ пределната възраст е 43 г.  

За трета поредна година в бюджета на Столична община са предвидени 70 000 лв. за подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми. Желаещи има, но жените, решили да дарят свои яйцеклетки са малко, признават здравните специалисти. Условието за донорите е да са на възраст до 35 г. и да имат поне едно родено дете.     

След като специализираната комисия към Столична община одобри кандидатстващите по програмата семейства, срокът за извършване на инвитро процедурите е 1 година. Програмата на СО финансира както самата инвитро процедура, така и съпътстващите интервенции.

Процедурите по донорската програма се извършват в 10 софийски здравни заведения, които имат сключени договори със СО, между които е и общинската Първа АГ болница "Св. София" (бившата "Тина Киркова"). 

От края на 2015 г. насам по програмата са кандидатствали 54 двойки, от които са одобрени 48. Документите на нови 10 семейства  кандидати предстои да бъдат разгледани от специализирана комисия към Столична община в следващите седмици. 

Повече информация за програмата :

https://www.sofia.bg/web/guest/programms-invitro

29.08.2017