69% от столичани смятат, че ежедневното им поведение би допринесло за подобряване на състоянието на въздуха

Готовност на гражданите за активно участие в мерките, които Столична община планира да въведе за дните с очаквани или реализирани пикови превишения на фините прахови частици в атмосферата, отчита проучване на Alpha Research, изработено по поръчка на Столична община. Механизмът е една от стоте мерки, заложени в Програмата за подобряване качеството на атмосферния въздух на СО, одобрена през месец май 2017 г.

69% от респондентите в запитването имат ясното разбиране, че отговорността за качеството на атмосферния въздух е споделена между гражданите и общината и смятат, че ежедневното им поведение би допринесло за подобряване качеството на въздуха. Столичани отреждат по-голям дял от замърсяването на автомобилния трафик (51%), за 24% основен замърсител е отоплението на дърва и въглища, а за 19% – нерегламентираното изгаряне на отпадъци в някои райони.

Според резултатите от проучването висока е подкрепата по отделните мерки към механизма, който Столична община предложи и предстои да въведе след гласуването му от Столичния общински съвет. Най-голяма подкрепа среща идеята за безплатен градски транспорт (93%) и въвеждането на "зелен билет" в дните с най-високи очаквани или реализирани превишения (89%). След тях по подкрепа се нарежда възможността за безплатно паркиране на буферни паркинги (87%) и преминаване към масов градски транспорт. Готовността на столичани да подкрепят затварянето на карета и зони от София е 60%. С най-ниско одобрение се възприемат идеите за двойно увеличение на цената в Синя зона, както и намаляването на престоя в платените зони. Напомняме, че двете мерки отпаднаха във финалния вариант на предложението, което предстои да бъде гласувано от Столичния общински съвет.

Вчера Постоянната комисия по Околна среда гласува финален вариант на механизма  от действия за реакция на СО в случай на реални или прогнозни превишения на фини прахови частици в атмосферата, който предстои да бъде гласуван от Столичния общински съвет утре. В него са адресирани различни варианти на превишения на емисиите на ФПЧ като се предлага въвеждане на съответен набор от мерки. Мерките варират от увеличаване на кратността на миенето, оросяването и механизираното метене на улиците; сезиране на органите на КАТ за извънредни проверки за техническа изправност на МПС; провеждане на извънредни проверки на Столичния инспекторат и РИОСВ на пунктовете за вторични суровини и автосервизите, до обособяване на буферни зони за паркиране в десните ленти на централни входни артерии в близост до спирки на градски транспорт; ограничаване на навлизането в зони и карета от централна градска част; ограничаване на паркирането в части от синя и зелена зона, както и въвеждане на целодневна карта за всички линии на масовия градски транспорт – "зелен билет" на цена от 1 лв.

Цялото изследване на Alpha Research можете да намерите тук. http://alpharesearch.bg/bg/socialni_izsledvania/socialni_publikacii/obshtestveni-naglasi-kam-merki-za-preodolyavane-na-problema-sas-zamarseniya-vazduh-v-sofiya.892

 

24.01.2018