Дом на културата "Средец" представя концертния цикъл "Остров на музиката"

15-ото издание на концертния цикъл "Остров на музиката" е един от акцентите на честването на 50-ия юбилей на Общински културен институт Дом на културата "Средец".

"Остров на музиката" вече 14 години дава сцена на доказани и млади професионалисти – певци и инструменталисти – в жанровете джаз, суинг, класическа музика, рок, поп, фънк, латино музика и др. "Остров на музиката" е място за дебюти на млади творци, премиери на нови албуми, представяне на нови авторски композиции и аранжименти, и на оригинален поглед към българското и световното културно наследство. Тази година е и сцена на млади музиканти, които правят първите си стъпки в музиката. Тази година в цикъла за първи път ще бъде представено международно партньорство с участието на български и канадски артисти.

Концертите се провеждат на Лятната естрада в Борисова градина, а при лошо време – в Античен културно-комуникационен комплекс "Сердика" – под купола на Ларгото.


ПРОГРАМА:

10 юли, 19.30 ч. – Софийски духов оркестър с диригент Юли Дамянов
Солисти – Илона Иванова, Христо Сарафов и Денко Проданов от Националния музикален театър "Стефан Македонски"

16 юли, 19.30 ч.  – Рок група "Фактор"

17 юли, 19.30 ч. – Група CATCH/22
Членове на групата са Борис Селенски – вокал, Георги Селенски – китара, Деян Стаменов – пиано, Константин Куртев – ударни, Ставрос Спиру – саксофон, и Красимир Гълъбов – бас.

24 юли, 19.30 ч. – Група "Юпитер 7"
Съставът е част от проекта "Акага академия", в който големите музиканти от "Акага" обучават свои наследници в музиката. В групата са млади музиканти, приятели студенти от Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" в София. "Юпитер 7" е в състав Нео Куртев – китара, вокал, Малена Шишкова – вокал, Йоана Атанасова – вокал, пиано, Калоян Минчев – барабани, Елиа Найман – бас китара, Али Мохамед – вокал, тромбон, Крум Делин – тромпет, Георги Кукудов – саксофон

31 юли, 19.30 ч. – Ансамбъл за ударни инструменти "Престо"
Камерна формация на НУМТИ "Добрин Петков" – Пловдив. Основател и художествен ръководител е преподавателят по ударни инструменти Пенчо Пенчев. Ансамбълът е създаден през 1999 г. и през годините в него свирят  ученици от специалните класове по ударни инструменти. През последните четири години в "Престо" са Александър Вичев – солист, Аглея Канева – вокал и перкусии, Живко Иванов – барабани, Ира Илиева – вокал и перкусии, Веселин Стефанов – перкусии, и Антон Костадинов – вокал и перкусии.

7 август, 19.00 ч. – Група HotAcoustic & Veleka Tsankova
В състав: Велека Цанкова – вокал, Димитър Благоев – китара, Борислав Илиев – китара, и Димитър Шанов – контрабас.

14 август, 19.00 ч. – Spectrum Vocal Band и FreePlay Duo
Spectrum Vocal Band е вокална формация с център в хармонията от човешки гласове. Певците в Spectrum са Ивелина Цонева, Весела Морова, Даниел Николов, Янко Янков и Константин Бейков. В програмата на "Остров на музиката" е единственият им концерт в София с канадското FreePlay Duo. Срещнали се преди 30 години в Торонто, Дилън Бел и Суба Шанкаран са представяли своя виртуозен акапелен стил по целия свят.

 

09.07.2024